Gå direkt till innehåll
Räcker det att rengöra ytor med enbart ytdesinfektion?

Blogginlägg -

Räcker det att rengöra ytor med enbart ytdesinfektion?

Aktuell fråga i smittotider då bakterier och virus sprids. Vi har fått tag på expertsvaret!

I högriskområden och på ytor som exempelvis tagytor krävs noggrann städning för att bryta smittvägar och rengöra från bakterier och virus. Extra insatser som oftare städning samt användande av ytdesinfektion är exempel på hur man minimerar att smittor sprids. 

Då väcks frågan om ytdesinfektion ska vara ett komplement till övriga städkemikalier eller rentav den enda lösningen?

Svaret har att göra med olika faktorer 

På alla ytor sitter inte enbart mikroorganismer som bakterier och virus. Där finns ju även smuts. Det är där mikroorganismerna kan sitta om inte smutsen löses upp. Det görs med en lämplig städkemikalie. Därefter kan du applicera ytdesinfektionen.

Å andra sidan, om du väljer ytdesinfektion som innehåller tensider kan du få en heltäckande effekt på såväl smuts som bakterier och virus. Tensider fungerar på ett sätt som gör att smutsen lösgörs och inte sätter sig igen. Desinfektionen kommer därmed åt bakterier och virus.

Det här är dock inte det fullständiga svaret..

Använder du enbart ytdesinfektion (med eller utan tensider) som städkemikalie finns det andra risker. Precis som handdesinfektion kan torka ut din hud och skapa sprickor med risk för infektioner, kan ytdesinfektion orsaka sprickor på ytor där sedan bakterier och virus växer till sig. 

Både hud som ytor behöver underhållas. De behöver få tillfört fukt med jämna mellanrum. Det är här städkemikalier kommer in när det gäller ytor. Rätt städkemikalie underhåller och tillför fukt. 

Det är med andra ord en bra idé att inte bara använda ytdesinfektion med tensider utan då och då även städa med en lämplig städkemikalie följt av ytdesinfektion. 

Värt att tänka på!

  • Inte alla ytor tål ytdesinfektion. Lämplig städkemikalie är då bättre tillsammans med andra effektiva hjälpmedel som exempelvis microfiber i städdukar och/eller moppar för att samla upp bakterier och virus.
  • När du väljer ytdesinfektion - kontrollera att medlet klarar av att eliminera de aktuella mikroorganismer i den miljö du ska städa. Ett ytdesinfektionsmedel som klarar flertalet bakterier, multiresistenta bakterier och virus av till och med tuffare slag än exempelvis Covid-19; coronavirus, är KBM Disinfection by LifeClean.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Vi förenklar din arbetsdag med produkter, kunskap och innovativa lösningar.

Procurator förser kunder i Sverige med kläder, personlig skyddsutrustning, städprodukter, hygienartiklar och restaurangartiklar genom ett brett sortiment av produkter från ledande varumärken. Med kunskap, utbildning och innovativa lösningar förenklar vi vardagen för kunder inom industri, bygg och transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. OptiGroup är en ledande europeisk business-to-business distributör av produkter som är centrala för den löpande affärsverksamheten inom Facility, Safety & Foodservice, Packaging och Paper & Business Supplies. Bolagen inom OptiGroup specialiserar sig på att förse sina kunder med produkter och tjänster som förbättrar effektiviteten och bidrar till en mer framgångsrik verksamhet. OptiGroup-koncernen med en nettoomsättning på 1,6 miljard EUR under 2018 och 2 200 anställda, ger support till över 110 000 kunder i 19 europeiska länder. Besök www.optigroup.com