Gå direkt till innehåll
Hur städar man ytor vid risk för smitta?

Blogginlägg -

Hur städar man ytor vid risk för smitta?

De finns, men de syns inte för så små är de. Det vi pratar om är mikroorganismer som virus och bakterier. De skapar osynlig "smuts" och hur städar man bort det?

I tider av sjukdomstoppar när virus som corona eller influensavirus sprids är noga städning grundläggande. En av våra Category Managers inom Facility - Johan Tapper, ger några råd om vad du kan tänka på för att städa rent.

- Miljön vi lever i är full av mikroorganismer som bakterier och virus. De förökar sig via delning och somliga gör det var 20:e minut. En mikroorganism blir två, två blir fyra, fyra blir sexton och på ett dygn kan det exempelvis bli två och en halv miljard nya organismer.* De älskar fett och smuts och sätter sig gärna på damm vilket ger dem transport till andra miljöer. 

Täta städintervaller är därför viktiga. Det krävs även noga städmetoder, bra val av städkem och städredskap för att bryta smittvägarna och hålla mikroorganismerna på en så låg nivå som möjligt.

- Vanligen finns mikroorganismerna på beröringsställen, så kallade tagytor som handtag, ledstänger, hissknappar, spolknappen på toaletten med mera. En hel del trivs extra där det är fuktigt eller blött.

Rekommendationer för några viktiga hållpunkter i städningen:

  • Damm virvlar lätt uppåt. Öppna fönstren om du kan när du städar så att dammet vädras ut. Av samma anledning - undvik dammsugning på hårda golv. Torrmoppa hellre så håller du dammreduktionen vid golvnivå.
  • Använd städmaterial av microfiber. Det har en unik förmåga att samla upp bakterier och virus via kapillärkraft när microfibern är fuktig och statisk funktion när den är torr. 
  • Byt städmaterial ofta, särskilt mellan olika städobjekt. En microfiberduk i storleken 32x32 på en normalt smutsig yta behöver bytas ut efter ca 10-15 kvm. Ladda därför upp med många dukar. Detsamma gäller microfibermoppar - en 60 cm mopp räcker till ca 35-40 kvm innan den behöver bytas.
  • Tänk på att begränsa städdukar per städobjekt. Använd en eller flera städdukar för toalettstolen respektive en eller flera för tvättvask och handtag.
  • Lägg inte tillbaka en använd städduk eller mopp i din rengöringslösning. Använd lösningen bara för oanvänt städmaterial.
  • Eftertorka ytor torra om du har städat med fuktiga/våta städmetoder. Detta gäller inte när du har applicerat ytdesinfektion som du istället ska låta torka in av sig självt under max en minut.
  •  Ytdesinfektionsmedel ska användas på kritiska ytor som tagytor och torka in. (Kolla upp så att ytan tål ytdesinfektion. Obehandlade ytor t.ex. metall och glaserad sten tål det bättre än obehandlade ytor som naturmaterial som kräver eftervård.)
  • Rengör och desinficera städutrustningen när du är klar. Var uppmärksam på att skadade ytor på utrustningen betyder gömställen för mikroorganismer. Då ska du byta ut utrustningen. Detsamma gäller om städduken luktar illa.

Sist men inte minst, använd skyddshandskar; engångshandskar, när du städar. De skyddar dig och bryter smittvägarna men byt dem ofta, framförallt mellan städobjekt. 

Var även noga med din egen handhygien och smörj in huden för att skydda och vårda den.

Fakta

Om mikroorganismer - bakterier: Växterna och djuren, Uppsala universitet

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Så får du bort dålig lukt och urindoft

Så får du bort dålig lukt och urindoft

Odörer från urin på toaletter eller rester av mat i sophink eller soptunna kan vara svåra att få bort. För att bli av med dem lätt och smidigt finns det en enkel lösning.

Se hur du jobbar med CleanPilot

Digitaliserad städning - hur då och varför det? Se filmen!

Visst vore det smidigt om det gick att underlätta städningen mer? Det går om man använder CleanPilot - ett digitalt städverktyg för lokalvårdare, städleverantör och slutkund. För att veta vad användare tycker om verktyget och hur det fungerar - se filmen där Ängelholms kommun berättar om sin upplevelse av CleanPilot:

Alla tagytor är potentiella smittorisker.

Har du rört en tagyta med smitta idag?

Du har kanske hört talas om så kallade tagytor som potentiella smittorisker. Risken är stor att du har kontakt med tagytor varje dag. Vi går igenom vilka de kan vara och hur vi alla kan minska smittrisken från tagytorna.

Måste du ha engångshandskar eller kan du använda flergångshandskar?

Måste du ha engångshandskar eller kan du använda flergångshandskar?

I en del arbetsmiljöer används många par engångshandskar dagligen vilket påverkar miljön. Beroende på arbetsmiljö kan andra hållbara alternativ fungera - flergångshandskar; gummihandskar. Dock endast om du är noga med rengöring och torkning av flergångshandskarna.

Bestickfickor är ett av många sätt att säkra hygienen med till bords.

Så hygiensäkrar du till bords

Genom att främja hygienen till bords på ett tydligt och enkelt sätt skapas en tryggare och därigenom positiv atmosfär. Det gynnar både besökare som dig som äger restaurangen, matsalen eller caféet. Vi tipsar om hur du går tillväga!

Touchscreens för allmän användning är en smittrisk.

Hur du rengör touchscreens från bakterier och virus

Touchscreen-skärmar och mobiltelefoner samlar tyvärr på sig en del smuts, bakterier och virus. Därför gör du klokt i att rengöra dem med jämna mellanrum för att förhindra smittspridning.

Andningsskydd ska väljas med kunskap.

​Vilket andningsskydd ger skydd mot virus som corona; Covid-19?

Andningsskydd som skyddar mot virus som corona har en hög efterfrågan och kan vara svårt att få tag på. Samtidigt dyker det upp debatter och olika råd kring valet av andningsskydd. Här gäller det att lyssna på de som har kunskap för att välja rätt andningsskydd. Vi har bett en av Procurators experter inom andningsskydd - Richard Björö, att delge av sin kunskap.

Se vår film om hur du rengör gummihandskar!

Så rengör du dina gummihandskar; flergångshandskar

​För miljöns skull är det många gånger bättre att städa med flergångshandskar; gummihandskar. Så länge du rengör handskarna noga och har god handhygien själv går det bra i vissa arbetsmiljöer. Se vår instruktionsfilm om hur du gör.

Har du frågor om smitta och sanering? Besök vår kunskapsbank!

Har du frågor om smitta och sanering? Besök vår kunskapsbank!

Har handdesinfektion någon effekt egentligen? Vilket andningsskydd skyddar mot virus? Vad behövs när man ska sanera ytor från bakterier och virus? Hur får man barn att fortsatt hålla god handhygien? Några högaktuella frågor som våra interna och externa experter har svaren på. Vi har sammanställt svaren.

Det finns olika varianter av andningsskydd. Lär dig vilka de är och hur länge de kan användas.

Fyra viktiga fakta om andningsskydd

Andningsskydd och munskydd är något som de flesta blivit medvetna om den senast tiden. Framförallt med tanke på virus som Covid-19. Det betyder att fler behöver kunskap om vad de är och hur de skyddar. Vi ger dig en överblick och insikter.

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.