Gå direkt till innehåll
Med våra skötselråd håller moppar och dukar längre.
Med våra skötselråd håller moppar och dukar längre.

Blogginlägg -

Skötselråd för längre hållbarhet av städtextilier (moppar och torkdukar)

Vill du få en bättre ekonomi och minska miljöpåverkan är skötselråden för städtextilierna din bästa vän.

Städtextilier för daglig användning är ofta av microfibermaterial (en blandning av polyeten och polyemid.) Precis som alla andra textilier slits materialet av starka tvättmedel, höga tvättemperaturer och aggressiv friktion. Det gör att städresultatet blir sämre och materialets livslängd blir kortare. Men du kan göra mycket för att minimera slitaget.

Att tänka på då du tvättar dukar och moppar

 • Välj rätt tvättmedel.
  Tvättmedel innehåller bland annat alkali som hjälper till att lösgöra hårt ingrodd smuts, fett, olja etc. Ju starkare alkali, desto större påverkan på materialet. Välj därför så skonsamt tvättmedel som möjligt men gör det utifrån den verksamhet du städar i. (Hälso- och sjukvårdsmiljöer kräver starkare tvättmedel.)
 • Fyll tvättmaskinen till max 75%. 
  Dukar och moppar behöver utrymme för att ”rumla runt” i maskinen.
 • Kolla tvättprogrammet.
  Om du tvättar i en industritvättmaskin kan du ställa in tvättprogrammet. Ett bra program består av 10 min sköljning i kallt vatten (max 30°), 10 min varmare program (ej under 80°) och kallsköljning i ca 40 min.

Att tänka på vid torkning av moppar och dukar

 • Häng upp tvätten så snart den är klar.
  Mikroorganismer som bakterier, virus, sporer och mögel frodas i fuktiga miljöer. De får mindre chans att frodas om du hänger upp tvätten direkt. Materialet mår dessutom bra av att hängas upp.
 • Om du måste torktumla tvättgodset – använd max 55° (en prick).
  Moppar och dukar av mikrofiber består av polyeten/polyamid som smälter vid för höga temperaturer.

Håller du dig till materialets tvättråd och torkmetod kan städdukar och golvmoppar tåla upp till 500 tvättcykler. Men detta hör också samman med övrig hantering. Lär dig därför mer: hantering och skötsel av moppar och dukar via vår hemsida >>

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Vi förenklar din arbetsdag med produkter, kunskap och innovativa lösningar.

Procurator förser kunder i Sverige med kläder, personlig skyddsutrustning, städprodukter, hygienartiklar och restaurangartiklar genom ett brett sortiment av produkter från ledande varumärken. Med kunskap, utbildning och innovativa lösningar förenklar vi vardagen för kunder inom industri, bygg och transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. OptiGroup är en ledande europeisk business-to-business distributör av produkter som är centrala för den löpande affärsverksamheten inom Facility, Safety & Foodservice, Packaging och Paper & Business Supplies. Bolagen inom OptiGroup specialiserar sig på att förse sina kunder med produkter och tjänster som förbättrar effektiviteten och bidrar till en mer framgångsrik verksamhet. OptiGroup-koncernen med en nettoomsättning på 1,6 miljard EUR under 2018 och 2 200 anställda, ger support till över 110 000 kunder i 19 europeiska länder. Besök www.optigroup.com