Gå direkt till innehåll
Rekommenderad kombination i kampen mot smitta - städa med rengöringsmedel och ytdesinfektion

Blogginlägg -

Rekommenderad kombination i kampen mot smitta - städa med rengöringsmedel och ytdesinfektion

För att bryta smittvägar är rengöringsmedel följt av ytdesinfektion en kombination som är att föredra. Enbart det ena medlet räcker inte överallt och ger inte alltid full effekt.

Men varför ska både städkemikalie och ytdesinfektionsmedel användas? Svaret är enkelt:

 • Städkemikalier löser upp smuts. Det gör inte ett ytdesinfektionsmedel (med vissa undantag). I smutsen sitter gärna mikroorganismer som virus och bakterier. För att komma åt dessa behövs därför först rengöring med en städkemikalie.
 • Beroende på typ av mikroorganism – virus och bakterier, räcker inte alltid en städkemikalie. Det kan mycket väl krävas ett ytdesinfektionsmedel för att avdöda bakterier och virus. (Kontrollera innehållsförteckningen på ditt ytdesinfektionsmedel för att veta vilka mikroorganismer det avdödar.)

Undantaget gällande ytdesinfektionsmedel: 

- somliga ytdesinfektionsmedel innehåller även tensider som löser smutsen. Men i högriskmiljöer - t.ex. vårdmiljöer och hygienutrymmen som toaletter, är dock kombinationen städkemikalie samt ytdesinfektion det bästa möjliga för att nå högsta möjliga effekt.

  En annan effekt du får med kombinationen städkemikalie och ytdesinfektion är att fukt tillförs städytan, om du väljer rätt städkemikalie och städar med det först. Men varför är det bra då?

  •  Torra ytor spricker. Sprickor är perfekta miljöer för virus och bakterier att växa till sig. Väljer du städkemikalie som tillför fukt minskar du risken för problem med sprickor.

  Med andra ord, välj städkemikalie med omsorg och använd även ytdesinfektion för bästa effekt.

  Relaterade länkar

  Ämnen

  Kategorier

  Relaterat innehåll

  Vi förenklar din arbetsdag med produkter, kunskap och innovativa lösningar.

  Procurator förser kunder i Sverige med kläder, personlig skyddsutrustning, städprodukter, hygienartiklar och restaurangartiklar genom ett brett sortiment av produkter från ledande varumärken. Med kunskap, utbildning och innovativa lösningar förenklar vi vardagen för kunder inom industri, bygg och transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

  Procurator är en del av OptiGroup. OptiGroup är en ledande europeisk business-to-business distributör av produkter som är centrala för den löpande affärsverksamheten inom Facility, Safety & Foodservice, Packaging och Paper & Business Supplies. Bolagen inom OptiGroup specialiserar sig på att förse sina kunder med produkter och tjänster som förbättrar effektiviteten och bidrar till en mer framgångsrik verksamhet. OptiGroup-koncernen med en nettoomsättning på 1,6 miljard EUR under 2018 och 2 200 anställda, ger support till över 110 000 kunder i 19 europeiska länder. Besök www.optigroup.com