Gå direkt till innehåll
Ger handdesinfektion effekt egentligen?

Blogginlägg -

Ger handdesinfektion effekt egentligen?

Handdesinfektion nämns ofta i samband med rutiner för handhygien. Framförallt när förkylningar, influensa och vinterkräksjuka härjar. Samtidigt hörs ibland röster som säger att handdesinfektion inte behöver användas. Vad gäller egentligen? Vi reder ut det.

Noga handhygien är ett av de vanligaste tipsen för att minska smittspridning och komma undan smittor. Främst innan du lagar mat och äter samt efter toalettbesök. Inom vården är det förstås av förklarliga skäl ännu viktigare med tydliga rutiner för handhygien och givetvis är god handhygien viktigt även då det inte är en sjukdomsperiod.

VAD SKA DU ANVÄNDA?

Det råder inget tvivel om att flytande tvål och vatten är det bästa för att få bort såväl smuts som bakterier och virus. Fast då ska du gnugga hela händerna och mellan fingrarna under minst 20 sekunder, tillsammans med tvål så att det bildas bubblor innan du sköljer av händerna. 

Därefter är det torkpapper som gäller för att torka händerna torra, särskilt på offentliga toaletter samt gemensamma toaletter på arbetsplatser och i skolor. 

Så vad är då vitsen med handdesinfektionen? Ska du bara strunta i den?

DÅ SKA DU ANVÄNDA HANDDESINFEKTION

Efter att du tvättat och torkat händerna är det faktiskt bra att gnugga in händerna med handdesinfektion. Men du ska se detta som ett komplement till rengöringsprocessen, inte som en ersättare för tvål och vatten. 

Å andra sidan, har du inte tillgång till tvål och vatten eller om du vistas i en miljö där det finns risk för smittor är handdesinfektion ett bra alternativ. Men tänk på att handdesinfektion inte tar bort själva smutsen och det är ju i smuts som bakterier och virus kan sitta fast.

VILKEN NYTTA GER HANDDESINFEKTION?

I de flesta fall kan handdesinfektion hjälpa mot bakterier och somliga virus vilket därför gör att det är värt att använda.

Märk väl att vi säger "I de flesta fall". Men faktum är att en handdesinfektion med bevisat hög effekt på bakterier och virus har utvecklats - Deb InstantFOAM Complete®

Deb InstantFOAM Complete® uppfyller kraven i en standard kallad EN14476:2015 och är världens första skumhanddesinfektion som dödar upp till 99,999% av de vanligaste bakterierna och avdödar virus. Tester som har gjorts visar att den rår på exempelvis influensavirus, fågelinfluensan och det virus som orsakar vinterkräksjukan.

Kort sagt, noggrann handtvätt är grunden och handdesinfektion kompletterar din handhygien.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Håll händerna i styr!

Håll händerna i styr!

Har du hört om det eller märkt av det på omgivningen och börjar undra när det är din tur? Då är det dags att du håller extra koll på dina händer för att skydda dig och din omgivning. Säsongen för bland annat vinterkräksjuka och influensa är nämligen igång.

Sanering vid utbrott av fågelinfluensa

Sanering vid utbrott av fågelinfluensa

Fågelinfluensan har drabbat både vilda och tama fåglar nyligen. Hygienrutiner, sanering och personlig skyddsutrustning är a och o för att begränsa smittspridningen. Magnus Paulander ger en inblick i typen av utrustning.

Den här lappen innebär en hel del konsekvenser för alla som är inblandade

Stängt på grund av sjukdom

Över 70 procent av eleverna samt 18 lärare blev sjuka. Skolan stängdes ner i några dagar och totalsanerades. När sådant händer på arbetsplatser eller skolor får det flertalet konsekvenser. Men det går att undvika.

Bryt smittvägarna med engångshandskar och färgkodat städmaterial för dina städobjekt.

Så sanerar du efter vinterkräksjukan

Jobbigt att ha vinterkräksjuka? Förvisso, men har du tänkt på den som måste städa efteråt? Det görs bäst med strategi, bunkring och noga hygien.

Ge en knuff för att komma förbi smittorna

Ge en knuff för att komma förbi smittorna

Det är årets kortaste månad men ändå känns den dryg. Orsaken stavas i alla infektioner som gör att sjukskrivningar och VAB (vård av sjukt barn) ökar. För att motarbeta det ger vi några tips.

Så blir du smittfri efter vinterkräksjukan

Så blir du smittfri efter vinterkräksjukan

Många kilar iväg lite för tidigt till jobb och skola efter vinterkräksjukan. Ofta är de inte helt smittfria. Det gör det lättare för vinterkräksjukan att sprida sig vidare och drabba fler. Vill det sig riktigt illa kommer smittan tillbaka till samma person igen. Ruskigt tråkig konsekvens.

Kampen på toaletten

Kampen på toaletten

Visste du att det pågår en kamp i många offentliga hygienutrymmen? En kamp som gör livet surt på campingar, nöjesparker, restauranger, skolor och kontor. Kampen pågår mellan besökarna på toaletterna och de som ansvarar för toaletterna. Det finns dock en lösning - smartare papper.

Knapparna i hissen ger dig ofta något du inte vill ha.

Vad döljer hissknappen för dig?

Det slår aldrig fel. När vi alla möts igen efter semesterperioder och sommarlov så ökar riskerna. Därför är det dags för en påminnelse till dig själv och de du möter i vardagen.

Vad gör vi när vaccinet tar slut och antibiotikan inte funkar?

Vad gör vi när vaccinet tar slut och antibiotikan inte funkar?

Läkemedelsverket meddelade för en tid sedan att årets influensavaccin var slut hos leverantören. Flera talespersoner samt WHO meddelar att det finns stora risker för att antibiotikaresistensen ökar. När vaccin och antibiotika inte räcker till ökar sjukdomsfallen och smittspridningen. Det är oroväckande.

20 sekunder och mer färg!

20 sekunder och mer färg!

Influensa, vinterkräksjuka och otaliga förkylningar. Det är några av anledningarna till att sjukskrivning och vård av sjukt barn ökar i början av året, främst i februari/VABruari. Därför tipsar vi om hur du kan undvika att smittas eller föra smittan vidare.

Det här vill du inte veta om handtorken på toan...

Det här vill du inte veta om handtorken på toan...

Hur ofta har du hört att tvål och vatten är grunden för att minimera risken att bli sjuk och sprida smitta vidare? Förmodligen fler gånger än du kan räkna. Men har du hört hur du ska torka dig? Det finns metoder som är mindre bra.

Flygande start för smittor! Undvik dem så här

Flygande start för smittor! Undvik dem så här

Diverse förkylningar, magsjuka, feber, hosta etc är vanliga bara en kort tid efter att de flesta kommit tillbaka från semester och skollov. Anmälningarna om vård av sjukt barn (VAB) och sjukskrivningar ökar därför på nytt igen. Du måste göra något åt det.

Snart dags för sjukskrivningar?

Snart dags för sjukskrivningar?

Folkhälsomyndigheten meddelade i mitten av december att influensaepidemin hade startat. Samtidigt sa de att erfarenhetsmässigt avtar sjukdomsfallen under julledigheten för att sedan ta fart när alla återvänder till arbete och skola. Det måste vi med gemensamma krafter råda bot på!

Alla tagytor är potentiella smittorisker.

Har du rört en tagyta med smitta idag?

Du har kanske hört talas om så kallade tagytor som potentiella smittorisker. Risken är stor att du har kontakt med tagytor varje dag. Vi går igenom vilka de kan vara och hur vi alla kan minska smittrisken från tagytorna.

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.