Gå direkt till innehåll
Kampen på toaletten

Blogginlägg -

Kampen på toaletten

Visste du att det pågår en kamp i många offentliga hygienutrymmen? En kamp som gör livet surt på campingar, nöjesparker, restauranger, skolor, shoppingcenter, hotell och kontor.

Kampen pågår mellan besökare på toaletter och de som ansvarar för toaletterna. Det finns dock lösningar, bland annat med smartare papper och att sprida kunskap. 

VARFÖR ÄR DET EN KAMP?

Tyvärr kastar vi ofta fel saker i toaletten. Saker som bland annat orsakar stopp i avloppet och som är kostsamma att hantera. I de värsta fallen har till och med golv behövt öppnas upp för att rensa bort stoppet. Vid högsäsonger är detta en mardröm för såväl anläggning som besökare. 

En av många saker som felaktigt hamnar i toaletten är pappershanddukarna. Ur hygienaspekt på offentliga toaletter är dessa optimala av olika anledningar:

  • de minimerar risken för smittospridning mellan människor jämfört med gemensamma tyghanddukar.
  • de är effektiva på att suga upp vätska så att händerna blir riktigt torra och därmed mindre smittobärande. 

Deras effektivitet gör dock att de inte ska kastas i avloppet! Jämför vi med toalettpapper har pappershanddukar ofta längre fiber i sig som gör att de klarar att suga upp mycket mer vätska. De långa fibrerna gör också att de inte går sönder så lätt vid kontakt med vätska. 

  • Kastas pappershanddukar i toan sväller de alltså upp i avloppet och skapar stopp.

SÅ STOPPAR VI STOPPET TILLSAMMANS

Du som läst ända hit har lärt dig nu (såvida du inte redan visste det) att pappershanddukar inte hör hemma i toan. Sprid din kunskap vidare.

  • Det är bara det som passerar kroppen och toalettpappret som får spolas ned. 

Ansvarar du för ett offentligt hygienutrymmen? 

  • Placera en papperskorg så strategiskt nära tvättfatet som möjligt. Då blir det mer naturligt att kasta pappershandduken däri. Ju större papperskorg, desto mer tydligt att den ska användas för just detta. En stor papperskorg hanterar också fler besökare och du behöver inte springa för att tömma ur den så ofta. 

Tyvärr vittnar många ansvariga för toaletterna att olika åtgärder inte hjälper alla gånger. Då finns det alternativ gällande typen av torkpapper som köps in: 

  • Smarta pappershanddukar har utvecklats mot bakgrund i problem med stopp i avlopp: spolbara Tork Xpress® Multifold. De ger lika god hygien som alla andra pappershanddukar samtidigt som de löses upp snabbt i vatten.

Kom ändå ihåg att även om ansvariga för hygienutrymmen satsar på att förebygga stoppen, är det viktigt att vi hjälps åt att sprida om vad vi får spola ned.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.