Blogginlägg -
Vad döljer hissknappen för dig?
Det slår aldrig fel. När vi alla möts igen efter semesterperioder och sommarlov så ökar riskerna. Därför är det dags för en påminnelse till dig själv och de du möter i vardagen.
När jobb och skola kör igång igen betyder det att du och många, många fler rör vid ytor du och de andra inte haft kontakt med på ett tag. Du rör kanske vid ett handtag på bussen, tar i en ledstång i trappen på jobbet, trycker på en hissknapp och skakar hand med andra. Barn på förskolor och skolor rör vid varandra, gemensamma leksaker och spel eller handtag på toalettdörrar.
Alla typer av kontakt med ytor innebär en risk. Någon har hostat i handen eller inte tvättat sig efter ett toalettbesök och rör vid en yta. Du rör vid den ytan och bakterier och virus får chansen att sprida sig.
Direkt efter utan att du tänker på det rör du vid ögon, näsa eller mun. Sjukdagar och/eller vård av sjukt barn (VAB) får därmed fart igen.
HÄR FINNS DET MYCKET BAKTERIER
I en undersökning i Australien har man gjort tester som visar hur smutsiga ytor kan vara. På en skala med enheter för mängden bakterier klassades allt över 30 enheter som smutsigt:
- På en hissknapp dolde sig drygt 600 enheter.
- Toalettsitsen på ett kontor mätte strax under 1000 enheter medan kanten på en burk läsk nådde över 1100 enheter. Burken var alltså smutsigare än toalettsitsen.
- Ledbandet på en rulltrappa hade drygt 10 gånger så hög halt över de acceptabla 30 enheterna.
Fler ställen man mätte var tangenter på en bankomat, ledstång på buss och tåg samt toaletthandtag. Ingen av dessa gav upplyftande resultat. Hade resultaten kommit från en mataffär hade den fått stänga.*
VAD SKA DU GÖRA DÅ?
Tyvärr är det oftast efter semestrar och lov som vi alla behöver bli påminda om god handhygien. Du ska alltid vara noga med att tvätta dina händer med tvål och vatten under minst 20 sekunder, framförallt innan du äter och efter toalettbesök.
Särskilt viktigt är detta i unga åldrar för att få in rutinen för goda hygienvanor. Knepen för bästa handhygien är enkla. Lär dig dem nu: Tvätta händerna rätt
FAKTA
* "Cleanliness tests shows how filthy and full of bacteria the things we use every day really are", news.com.au, 3 maj 2016