Följ Procurator

Får du ha shorts på jobbet?

Blogginlägg   •   Jun 15, 2016 08:11 CEST

Shorts är alltid en het fråga i sommartider. Vi har kollat upp vad som gäller om att ha shorts eller inte på jobbet.

När sommartemperaturen stiger är det logiskt att vi på fritiden drar på oss något ledigt som ett par shorts. Det är dock inte lika givet att göra det på jobbtid, i alla fall inte för alla. Annica Paulsson Haglund,Category Manager, kläder, hjälper oss reda ut vad som gäller.

Är shorts på jobbet ok?

- Det finns ju ingen lag som talar om vad som gäller om shorts på jobbet. Men däremot kan företag ha en klädpolicy som ofta handlar om att du ska se proper ut och ge ett gott intryck vid möten med till exempel affärspartners eller kunder. Då är shorts sällan acceptabelt. Men, givetvis handlar det om vilken typ av bransch du jobbar i.

- Kikar vi vidare på yrken där du bär arbetskläder med funktionen att skydda dig eller det du arbetar med, pratar vi om något helt annat. Då rör det sig om regler i arbetsmiljön som arbetsgivaren ansvarar för och shorts kan vara uteslutna för att minimera risker. Till exempel ska svetsare ha plagg som täcker huden för att inte riskera att brännas av svetsloppor och inom livsmedelsbranschen är shorts olämpliga av hygienskäl.

- Shorts kan också vara olämpliga av praktiska skäl. Arbetar du på knä ofta, behöver du ha knäskydd i ditt plagg och då är shorts som slutar ovanför knäna opraktiska. Fast i sådana fall finns det en lösning med trekvartsshorts med knäskydd. 

Är det aldrig ok att ha shorts på jobbet?

-Jo, det kan det vara. Arbetsgivare och anställda kan ju beroende på bransch, komma överens i en klädpolicy om när det är acceptabelt och gångbart. Mycket handlar som sagt om vad du jobbar med. Är du badvakt eller jobbar inom transportyrken kan shorts mycket väl vara ok. Shorts av trekvartsmodell är som sagt också bra och de täcker mer än vanliga shorts, vilket kan ses som mer acceptabelt och tillräckligt svalt. 

Vad rekommenderar du annars för alternativ?

- Välj plagg som är lite svalare och av syntetmaterial som polyester. Syntetmaterial är ofta bra på att transportera bort fukt om du behöver den funktionen. 

Vill du absolut kunna bära shorts på jobbet och din bransch inte verkar hindra det, så kolla upp alternativen bland trekvartsshorts och vanliga shorts. Ta sen upp detta för diskussion på din arbetsplats.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.