Gå direkt till innehåll
Har du rätt till kläder via jobbet?

Blogginlägg -

Har du rätt till kläder via jobbet?

Det är inte givet att din arbetsgivare ska förse dig med kläder att jobba i. Det hänger nämligen samman med vilken typ av kläder det är, vilken funktion de ska fylla och vad reglerna säger.

Kläder på arbetsplatsen delas upp i arbetskläder och skyddskläder. Deras olika betydelser styr om du har rätt till kläder via jobbet. Ann Carlsson, en av de som arbetar med skyddskläder på Procurator förklarar skillnaden.

Vad är arbetskläder?

- Arbetskläder är "vanliga" plagg som till exempel en jacka, tröja, byxa, kavaj eller uniform. Om man sätter på en logotyp och kanske även ett personnamn, kallas de dessutom för profilkläder.

Vad är skyddskläder?

- Skyddskläder är skilda från arbetskläder via sin funktion och sina egenskaper. De räknas som personlig skyddsutrustning och ska kunna minimera risker för din säkerhet och hälsa genom yttre påverkan. Skyddsfunktionen i sig ska vara bekräftad via certifiering enligt normer som EU har tagit fram. 

- Som exempel på skyddskläder hittar vi bland annat varselplagg eller Hi-Vis kläder. De  ska göra att du syns i exempelvis trafikerade arbetsmiljöer. Det finns också skyddskläder som skyddar mot allt från hetta, kemikalier, gnistor till olika partiklar. Materialet i de plaggen har utvecklats och valts ut för att minimera den eller de specifika risker du utsätts för.

VILKA KLÄDER HAR DU RÄTT TILL SOM ANSTÄLLD?

Svaret hittar du i Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Först och främst handlar de om att arbetsgivaren är skyldig att genomföra en riskbedömning av arbetsplatsen. Arbetsgivaren ska då identifiera vad som krävs för att förhindra och minimera riskerna för dig som anställd.

Finns det då behov av personlig skyddsutrustning, ska arbetsgivaren se till att du får den utrustningen och ska också bekosta den. I sådana fall kan det vara tal om exempelvis skyddskläder. Du som anställd är i din tur skyldig att använda utrustningen och/eller kläderna.

Arbetskläder å andra sidan, har ju ingen skyddande funktion. Arbetsgivare måste därför inte stå för eller förse dig med dessa enligt föreskrifterna.

Självklart kan det finnas ett behov av ett gemensamt och propert utseende bland anställda via arbetskläder eller profilkläder. Men det finns inget som reglerar att arbetsgivaren ska stå för dessa plagg. Såvida inte dettta står skrivet i företagets klädpolicy, inklusive vem som ska bekosta dem.

FAKTA

Skyddskläder, Arbetsmijöverkets hemsida

Personlig skyddsutrustning, Arbetsmiljöverkets hemsida

Ansvar för personlig skyddsutrustning, Arbetsmiljöverkets hemsida

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Arbetskläder för tjejer? Självklart!

Arbetskläder för tjejer? Självklart!

Vi vill att våra arbetskläder ska passa var och en som använder dem. När vi fick frågan från en kund om vi kunde ta fram Worksafe arbetskläder anpassade för tjejer, var vi inte sena med att nappa. Följ med på produktutvecklingens resa.

Får du ha shorts på jobbet?

Får du ha shorts på jobbet?

Shorts är alltid en het fråga i sommartider. Vi har kollat upp vad som gäller om att ha shorts eller inte på jobbet.

Trivs du i dina arbetskläder?

Trivs du i dina arbetskläder?

Inköp av arbetskläder sköts ofta av en person på ett företag. Då kan det vara svårt att få rätt på allt till alla. Därför erbjuder vi utprovningstillfällen. Vår Carina Fagerlund berättar om fördelarna med detta.

Hur får du arbetsgivaren att betala för kläderna?

Hur får du arbetsgivaren att betala för kläderna?

Arbetskläder via jobbet kan tyckas självklart. Många arbetsmiljöer innebär ju påfrestningar på kläderna via smuts, nötning, spill från diverse vätskor eller påverkan via väder. Men tyvärr är arbetskläder inte en rättighet. Vi tycker de borde vara det och tipsar om hur du får arbetsgivaren att förstå att de är värda sin investering.

Vem betalar för dina skor på jobbet?

Vem betalar för dina skor på jobbet?

Tycker du att arbetsgivaren ska betala för dina arbetsskor? Eller vill du åtminstone kunna göra avdrag för dem i deklarationen? Det här är vanliga frågor som vi stöter på. Därför reder vi ut vad reglerna säger.

​Varför ska du ha en skaljacka?

​Varför ska du ha en skaljacka?

När temperaturen varierar och vädret skiftar är det svårt att välja en passande jacka. Det är då en skaljacka är ett smart val. Vår produktutvecklare berättar om finesserna med skaljackor.

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.