Blogginlägg -
Vem har rätt att få arbetskläder när det är kallt?
Jobb utomhus när det är kallt och frågan om rättigheter till varma kläder från jobbet är aktuell. Vi redogör för rätten till arbetskläder från jobbet.
Kläder för jobbet finns i olika varianter - arbetskläder och skyddskläder. Den största skillnaden mellan dessa är att arbetskläder inte har en personligt skyddande funktion. Det har däremot skyddskläder och det är där hittar en tydlig förklaring.
De här kläderna ska arbetsgivaren ordna
För att förtydliga tar vi ett kort exempel - en värmande vinterjacka som även är en varseljacka; ett så kallat Hi-Vis-plagg.
Eftersom jackan är utformad för att uppfylla vissa europeiska EN-normer för att synliggöra bäraren har den en viss skyddsfunktion och går under begreppet skyddskläder. En sådan vinterjacka kan du begära att arbetsgivaren bekostar, förutsatt att det finns krav på att ha den typen av jacka i din aktuella arbetsmiljö.
Kort sagt, arbetsgivare är skyldig att tillhandahålla anställda vinterkläder om arbetsmiljön har krav på personlig skyddsutrustning; däribland skyddskläder. Detta gäller dock inte arbetskläder. Det här går att läsa om i Arbetsmiljöverkets föreskrifter >>
Besök vårt sortiment av kläder för varma arbetskläder och skyddskläder >>
Andra insatser som arbetsgivare bör eller kan göra
- Arbetsgivare bör så långt möjligt utforma arbetsplatsen så att den skyddar mot väder och blåst.
- Blir det väldigt kallt kan arbetet behöva avbrytas. Faktum är dock att det inte finns någon regel om en absolut lägsta temperatur för avbrott. (Vissa branscher kan ha praxis eller avtal kring avbrytandet vid viss väderlek och temperatur.)
- Tillfälliga insatser som möjlighet till fler pauser och eventuellt längre sådana i lämpligare temperatur.
- Anpassning av arbetstider eller arbetsuppgifter om möjligt.
(Källa: Arbetsmiljöverket)