Gå direkt till innehåll
Rätten till kläder via jobbet hör samman med om det rör sig om skyddskläder eller inte.
Rätten till kläder via jobbet hör samman med om det rör sig om skyddskläder eller inte.

Blogginlägg -

Vem har rätt att få arbetskläder när det är kallt?

Jobb utomhus när det är kallt och frågan om rättigheter till varma kläder från jobbet är aktuell. Vi redogör för rätten till arbetskläder från jobbet.

Kläder för jobbet finns i olika varianter - arbetskläder och skyddskläder. Den största skillnaden mellan dessa är att arbetskläder inte har en personligt skyddande funktion. Det har däremot skyddskläder och det är där hittar en tydlig förklaring.

De här kläderna ska arbetsgivaren ordna

För att förtydliga tar vi ett kort exempel - en värmande vinterjacka som även är en varseljacka; ett så kallat Hi-Vis-plagg

Eftersom jackan är utformad för att uppfylla vissa europeiska EN-normer för att synliggöra bäraren har den en viss skyddsfunktion och går under begreppet skyddskläder. En sådan vinterjacka kan du begära att arbetsgivaren bekostar, förutsatt att det finns krav på att ha den typen av jacka i din aktuella arbetsmiljö

Kort sagt, arbetsgivare är skyldig att tillhandahålla anställda vinterkläder om arbetsmiljön har krav på personlig skyddsutrustning; däribland skyddskläder. Detta gäller dock inte arbetskläder. Det här går att läsa om i Arbetsmiljöverkets föreskrifter >>

Besök vårt sortiment av kläder för varma arbetskläder och skyddskläder >>

Andra insatser som arbetsgivare bör eller kan göra

  • Arbetsgivare bör så långt möjligt utforma arbetsplatsen så att den skyddar mot väder och blåst. 
  • Blir det väldigt kallt kan arbetet behöva avbrytas. Faktum är dock att det inte finns någon regel om en absolut lägsta temperatur för avbrott. (Vissa branscher kan ha praxis eller avtal kring avbrytandet vid viss väderlek och temperatur.)
  • Tillfälliga insatser som möjlighet till fler pauser och eventuellt längre sådana i lämpligare temperatur.
  • Anpassning av arbetstider eller arbetsuppgifter om möjligt.

    (Källa: Arbetsmiljöverket)

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier

    Relaterat innehåll

    Hur får du arbetsgivaren att betala för kläderna?

    Hur får du arbetsgivaren att betala för kläderna?

    Arbetskläder via jobbet kan tyckas självklart. Många arbetsmiljöer innebär ju påfrestningar på kläderna via smuts, nötning, spill från diverse vätskor eller påverkan via väder. Men tyvärr är arbetskläder inte en rättighet. Vi tycker de borde vara det och tipsar om hur du får arbetsgivaren att förstå att de är värda sin investering.

    Har du rätt till kläder via jobbet?

    Har du rätt till kläder via jobbet?

    Det är inte givet att din arbetsgivare ska förse dig med kläder att jobba i. Det hänger nämligen samman med vilken typ av kläder det är, vilken funktion de ska fylla och vad reglerna säger.

    Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

    Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

    Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.