Gå direkt till innehåll
Hur får du arbetsgivaren att betala för kläderna?

Blogginlägg -

Hur får du arbetsgivaren att betala för kläderna?

Arbetskläder via jobbet kan tyckas självklart. Många arbetsmiljöer innebär ju påfrestningar på kläderna via smuts, nötning, spill från diverse vätskor eller påverkan via väder. Men tyvärr är arbetskläder inte en rättighet. Vi tycker de borde vara det och tipsar om hur du får arbetsgivaren att förstå att de är värda sin investering. 

Rätten till kläder via jobbet går att hitta i Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Men då handlar det om skyddskläder, inte om "vanliga" arbetskläder. Faller du utanför dessa "ramar" tvingas du använda egna plagg och det tär på din ekonomi. 

Det finns dock argument för att arbetsgivaren ska förstå att arbetskläder är värda att satsa på.

1) Jobbar du mycket utomhus, är på språng ofta eller möter du många kunder? Då syns du mycket. Det innebär en möjlighet till marknadsföring för företaget och då är profilkläder ert alternativ. Det betyder att ni sätter er logo och/eller ett budskap på kläderna vilket stärker ert varumärke. Få säger nej till den här chansen att synas mer.

2) Utomhusjobb betyder även rätt kläder för säsongen. Att vara klädd efter väder och årstid för att inte frysa eller bli för varm är i grund och botten en fråga om din arbetsmiljö. Den är viktig inte bara för dig utan även för din arbetsgivare som ska värna om att du mår bra på jobbet. 

3) I en del fall är arbetskläder en hygienfaktor. Ta exempelvis förskolor eller äldreboenden under perioder av sjukdomar. Vid risk för smittspridning på arbetsplatsen och/eller vidare till dig och din familj (med efterföljande sjukskrivningar och eventuell vård av sjukt barn) är det viktigt med rena kläder. Då är ombyte ett behov. Motargument för det här finns inte.

4) Ett propert utseende bidrar ofta till en god image för ditt företag. Bär du arbetskläder enligt en klädpolicy så höjer det totalintrycket av er. Det vill sällan en arbetsgivare gå miste om. 

I slutändan handlar detta om att arbetsgivaren på ett enkelt sätt kan vara ett föredöme och skapa trivsel på ditt jobb. Det ger ett gott rykte som arbetsgivare. 

Ta gärna hjälp av oss för att diskutera fram er lösning med arbetskläder och/eller profilkläder.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.