Blogginlägg -
Får man jobba när det är varmt?
Höga temperaturer när du jobbar kan kännas påfrestande. Frågan är vad som gäller när det känns för varmt och vad du kan göra i så fall.
Det finns inga direkt fasta riktlinjer för när det anses vara för varmt att jobba. Temperaturer mellan +10 till +30°C anses vara inom ett så kallat neutralt temperaturområde. Riskerna för hälsan att jobba sägs då vara små enligt Arbetsmiljöverket. För inomhusarbete med ett lättare eller stillasittande arbete anses 20-26°C vara okej.*
Däremot ger högre temperaturer en del negativa effekter:
- En del upplever obehag och det blir mer arbetsamt för hjärtat att arbeta.
- Du jobbar långsammare för att kroppen ställer om sig för att sänka sin egen värmeproduktion.
- Din uppmärksamhet och ditt omdöme kan bli sämre.
Påverkan på hälsan kan alltså öka och fler olycksfall kan också ske på jobbet vid högre temperaturer.*
Arbetsgivare har ett ansvar att se till att minimera risker på arbetsplatsen. I det ingår att arbetsmiljöer och lokaler där man arbetar är drägliga att arbeta i. Hyr man lokalerna har man fortfarande ett ansvar även fast fastighetsägaren också har det.
Minska olycksriskerna och hjälp kroppen att få det svalare
Skulle du uppleva att värmen är för påtaglig ska du prata med din arbetsgivare. Du kan också vända dig till ett skyddsombud. Samtidigt kan du göra mycket själv för att underlätta för dig själv. Kroppen har en förmåga att anpassa sig till omgivande temperatur. Anpassningen kan emellertid ta upp till över en vecka och innan dess kan du göra det här:
- Använd solskydd, inte bara i form av solskyddskräm utan även med keps för att skydda huvudet och skyddsglasögon mot UV-ljus. Välj gärna skyddsglasögon med fotokromatisk lins som reglerar sig efter UV-ljus.
- Bär du skyddshjälm finns det praktiska kyldynor att lägga innanför.
- Om dina arbetsuppgifter och arbetsplats tillåter – klä dig i svalare plagg som kortärmat och shorts. (Korta shorts är inte alltid ok på alla arbetsplatser men ett alternativ kan vara trekvartsshorts.)
- Välj rätt material i arbetskläderna. Bomull andas bra och suger upp fukt. Utöver bomull är en blandning med syntetfiber bra. Syntetfiber har ofta funktionen att kunna transportera fukten vidare utåt.
- Ta många korta pauser och drick mycket vätska. Framförallt om du utsätts för direkt värme som vid utomhusjobb.
- Jobbar du utomhus mycket eller hela dagar – se till att göra uppgifter i någon form av skugga så mycket som möjligt. Om det går, ändra på arbetstiderna till när det är lite svalare.
Fakta
* "Temperatur och klimat", Arbetsmiljöverket, www.av.se