Gå direkt till innehåll
Skyddsglasögon med UV-skydd finns i klar, färgad och mörk lins.
Skyddsglasögon med UV-skydd finns i klar, färgad och mörk lins.

Blogginlägg -

Bakom dina solglasögon - kan du vara trygg?

När solen gör sig påmind är det många som plockar fram sina solglasögon. Men frågan är hur säker du kan känna dig bakom dem egentligen. Vet du vad de skyddar mot och vad just du behöver?

Svaren går faktiskt att hitta bland skyddsglasögon för arbetslivet. Anledningen till det är att där finns det gedigna krav på skydd mot exempelvis solstrålar och reflektioner från vattenytor eller snö.

VARFÖR JUST SKYDDSGLASÖGON?

Solens strålar har ju en positiv effekt på människan men tyvärr är det inte utan en baksida. UV-strålarna i solljuset kan ge allvarliga skador på näthinnan som inte går att reparera. 

Om du därför jobbar ute på exempelvis vägar, i fjällvärlden eller inom marinen så finns det krav på att du ska ha skyddsglasögon med UV-skydd. Det finns även inomhusyrken med detta krav; svetsare utsätts för en viss typ av UV-strålning i svetslågan till exempel.

Kraven på skyddsglasögonen är att de vara CE-märkta och certifierade enligt EN-normer fastställda av EU. Det ger en garanti att materialet i glasögonen har testats och att de uppfyller skyddskrav om du utsätts för UV-strålning i din arbetsdag.

VAD SKA DU TÄNKA PÅ I DITT VAL?

Vår produktchef inom personligt skydd, Martin Lindén ger dig tips:

1) Kolla upp vilken EN-norm som skyddsglasögonen uppfyller. Minimikravet för skyddsglasögon är EN 166 där UV-skydd är en del av standarden. Vill du ha ett än mer komplett UV-skydd finns EN 170 Filter mot UV-strålning och EN 172 Solglasögon för yrkesarbete

2) Skyddsglasögon med UV-skydd finns i klar, färgad och mörk lins. Ska du vistas i snötäckt fjäll och bland sjö och hav - välj skyddsglasögon med mörkare glas

Reflexerna från solljuset via snö och vatten är nämligen mycket kraftigare och ljuset är starkare där. Dessutom är det värt att ha glasögon som även täcker sidoljuset i den miljön.

3) Hittar du glasögon med antireflexbehandling eller polarisationsfilter är det ett ytterligare plus. Då blir färgerna klarare, kontrasterna starkare och framförallt - du slipper irriterande blänk. 

Särskilt på sjön och i trafiken märks den skillnaden. Som bilförare kan du bli bländad av ljuset som reflekteras från vått väglag eller blänk från andra bilar.

Slutligen, som en liten jämförelse mellan skyddsglasögon med UV-skydd och mörka solglasögon med ett bristande UV-skydd:

- Pupillen i ögat öppnar sig mer ju mörkare det är. Har dina glasögon inte ett tillräckligt UV-skydd, skadar du dina ögon på en större yta. Så välj ögonskydd med omsorg så kan du känna dig trygg!

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Relaterade nyheter