Blogginlägg -
Snabbguide till färre skador i sommar
Enligt Arbetsmiljöverket, skadas 3000 unga varje år. Eftersom sommaren är den tid på året då fler unga än vanligt får chansen att prova på yrkeslivet, finns det stor risk för att många fler än vanligt skadar sig.
Arbetsplatser där olyckor oftast sker är inom bygg, hantverk och livsmedelsbranschen. Även inom transport, vård och omsorg är det riskfyllt.*
Bakgrunden till statistiken kan förklaras med att sommartid är det kanske första gången som många unga hanterar exempelvis ett verktyg eller gör tunga lyft och ovanan kan höja skaderisken.
SNABBGUIDE TILL FÄRRE SKADOR
För att minimera skaderisken ska sommarjobbare givetvis få en ordentlig introduktion av arbetsgivaren. Men den som har ett sommarjobb kan också själv tänka på det här:
1) Undvik bestående belastningsskador - variera din arbetsställning och rörelser. Det gäller både den som sitter vid ett skrivbord hela dagarna eller står och går mycket.
- Tänk på att arbetsredskap är till för att underlätta arbetet. Men för att de ska kunna göra det så behöver du justera dem. Till exempel ska ett moppskaft regleras efter kroppslängd.
- För fler konkreta tips kolla in: Ergonomi & kontoret samt Ergonomi & städning.
2) Skydda dig med personlig skyddsutrustning.
- Sommarjobbar du inom hantverk kan montagehandskar, skyddshjälm och skyddsskor ge bra grundskydd.
- Arbetar du inom vård och omsorg eller lokalvård är engångshandskar viktiga att använda.
- Fallolyckor undviker du med rätt fallskydd för rätt arbetsmiljö.
Fler förslag: Kläder & Skydd
3) Öva på första hjälpen. Är olyckan framme kan tidiga hjälpinsatser vara livsviktiga och förebygga bestående skador.
- Ladda ned en första hjälpen-app till mobilen. Observera att den inte ersätter kunskaper i första hjälpen, men den kan ge stöd i krislägen. Cederroth har gjort en överskådlig första hjälpen-app i bildformat. Bläddra igenom den redan nu.
- Ha också koll på var det finns en första hjälpen-utrustning och hjärtstartare på arbetsplatsen. Finns det inte är det viktigt att påpeka detta för arbetsgivaren.
Råkar du ändå ut för en arbetsskada ska din arbetsgivare anmäla det till Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket.
FAKTA
"Arbetsmiljön viktig när unga ska sommarjobba", Arbetsmiljöverket, 2016-04-04
* Arbetsmiljöstatistik Rapport 2016:1 Arbetsskador 2015, juni 2016