Gå direkt till innehåll
Fastighetsägare och bostadsrättsföreningar är skyldiga att röja tak från snö och is.
Fastighetsägare och bostadsrättsföreningar är skyldiga att röja tak från snö och is.

Blogginlägg -

Ska du verkligen vänta tills snön ligger tungt på taken? Skaffa fallskydd nu!

Det spelar ingen roll hur lite eller hur mycket snö som kommer. Fallskydd och säkerhetsanordningar ska finnas på plats innan oavsett.

  • Fastighetsägare och bostadsrättsföreningar har ett ansvar att röja tak från snö och is som innebär fara för personer eller egendom. 
  • Ägare och förening ska se till att spärra av när det finns risk för snöras eller att istappar kan falla ned.
  • Taket ska ha godkända, fasta anordningar för att förankra säkerhetslinor i för den som ska jobba på taket.
  • Den som utför eller anlitas för arbetet med att skotta taken ska följa Arbetsmiljöverkets föreskrifter i AFS 1999:3. Bland annat ska du vidta skyddsåtgärder mot fall och personlig skyddsutrustning som fallskyddsutrustning ska finnas och användas. Fallskyddsutrustningen ska vara godkänd och lämplig för arbetet. 

Det här är bara några av de regler och saker du måste tänka på. Det finns helt enkelt inga ursäkter - vänta inte med att skaffa fallskyddet!

Mycket att hålla reda på? 

Låt oss säkra upp kring fallskyddet och/eller se till att befintlig fallskyddsutrustning är godkänd och besiktigad. 

Vi ger dig all rådgivning du behöver och vår Teknisk service och fallskyddscenter hjälper dig besiktiga fallskyddsutrustningen. Hör av dig: Kontakta oss om fallskydd

Vi rekommenderar att du tar en titt på våra fallskyddskit - Worksafe fallskyddspaket för tak eller Miller fallskyddspaket för tak men även fler förslag för en komplett utrustning.


Fakta om ansvar kring att skotta från tak

Fastighetsägarna: fakta snöskottning, https://www.fastighetsagarna.se/fakta/fakta-for-fa...

Arbetsmiljöverket: Säkrare snöskottning, https://www.av.se/globalassets/filer/publikationer...

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och KBM. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.