Gå direkt till innehåll
Snöskottning på tak kräver kunskap och rätt utrustning.
Snöskottning på tak kräver kunskap och rätt utrustning.

Blogginlägg -

Brist på takskottare skapar större risker och fallolyckor

Vintern har i år inneburit mycket snö över hela landet. Med det följer större efterfrågan på företag som kan skotta tak. Tyvärr har det även lett till oseriösa företag som tar på sig jobben. Personalen saknar fallskyddsutrustning och fallskyddsutbildning vilket är alarmerande.

Nyligen meddelade fackförbundet Byggnads i Västerbotten att fler och fler gett sig in i branschen för att skotta snö på tak. Många av dessa visar sig dock inte ha den kunskap och utbildning som faktiskt krävs för att jobba säkert med snöskottning på tak. Allvarliga fallolyckor har skett nyligen.*

Ytterst är det arbetsgivaren som bär ansvaret för säkerheten kring snöskottning på tak. Arbetsmiljöverket uppger att ansvaret bland annat innebär:

- undersökning av tak för att bedöma riskerna innan snöskottning kan påbörjas.

- att anställda har den fallskyddsutrustning och fallskyddsutbildning som krävs för att utföra arbetet.**

Ansvar, fallskyddsutbildning och kontroller krävs

För den som har fallskyddsutbildning och fallskyddsutrustning gäller att följa skyddsrutiner noga, eventuellt gå ytterligare fallskyddskurser och framförallt - utföra noga kontroll av sin fallskyddsutrustning inför varje uppdrag. Minst lika viktigt är att se till att fallskyddsselen har genomgått årlig besiktning.

För alla situationer när det gäller arbete på tak är Procurator fallskyddsavdelning en pålitlig resurs och rådgivare. Experterna på Procurator fallskyddsavdelning har gedigen erfarenhet och är kvalificerade. De utför bland annat besiktning av fallskydd och har stor kunskap om produktsortimentet fallskydd samt ger utbildningar i fallskydd - på plats ute hos kund eller i egen utbildningslokal. 

Nyligen har nya datum släppts för den populära fallskyddsutbildningen grundkurs i fallskydd som hålls via Procurator Academy. Fallskyddsutbildningarna varvar teori med praktik och hålls i enlighet med Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Besök utbudet av fallskyddsutbildningar direkt >>

För hjälp med kontroll och besiktning av fallskydd - hör av dig till Procurator Teknisk service och Fallskyddscenter

För råd och produktsortiment, besök Procurators webbsida

Fotnot

* "Facket larmar: Takskottare saknar utbildning och sele", www.svt.se, 2021-02-05   

** Snöskottning, www.av.sehttps://www.av.se/produktion-i...

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Magnus Björnström

Magnus Björnström

Presskontakt VD
Kristina Lantz

Kristina Lantz

Presskontakt Kommunikation & Press

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.