Gå direkt till innehåll
Måste du ha engångshandskar eller kan du använda flergångshandskar?

Blogginlägg -

Måste du ha engångshandskar eller kan du använda flergångshandskar?

I en del arbetsmiljöer används många par engångshandskar dagligen vilket påverkar miljön. Beroende på arbetsmiljö kan andra hållbara alternativ fungera som till exempel flergångshandskar; gummihandskar. Dessa fungerar bra i städmiljöer som kontor och hotell men bara om du är noga med rutiner för rengöring och torkning av handskarna.

Självklart fyller engångshandskar en viktig funktion och kan inte alltid ersättas. Inom vården skyddar engångshandskar både användare som patient effektivt och andra alternativ är därför inte att tänka på i dessa miljöer!

Däremot går det bra i städmiljöer som kontor, hotell och restaurang samt fastighet och transport. Där kan flergångshandskar användas under förutsättning att man har fasta hygienrutiner för rengöring av handskarna mellan arbetsuppgifter/arbetsytor. Ur miljösynpunkt är denna återanvändning positiv.

Hur du rengör flergångshandskar

Till att börja med ska du ha en god grundhygien - tvätta dina händer innan du trär på flergångshandskarna och dela inte handskar med kollegor. (Märk med namn inuti för säkerhets skull.) Vik gärna upp flergångshandskarna ca 2 cm i öppningen så undviker du att fukt rinner ner längs armarna.

1) Tvätta handskarna på samma sätt som du tvättar händer - med tvål och vatten under 20-30 sekunder efter varje arbetsmoment/arbetsyta.

2) När du är klar med ditt arbetspass eller arbetsdagen - upprepa samma rengöring.

3) Häng handskarna på tork när du är klar. Avsluta med att tvätta och desinficera dina egna händer.

OBS! Använder du städkem ska du kolla upp hur länge du kan använda handsken. Med anledning av det och att rengöringen ska upprepas ofta och att handskarna behöver tid att torka kan du behöva flera par.

Hur du torkar flergångshandskar; gummihandskar

Häng upp handskarna med sin öppning nedåt. De ska vara fullt utvecklade, med raka fingrar och inga veck.

Ladda ned den här informationen som pdf

Vet du vilken flergångshandske du ska ha?

Du ska välja handske efter din arbetsmiljö och det du hanterar. Du behöver till exempel ha koll på vilka kemikalier din handske ska klara och om den behöver ha ett visst skydd mot vassa föremål eller friktion. Vill du ha hjälp med valet? Kontakta oss på Procurator eller Supplies Direct:

Procurator: telefon 0200 811 000, via info.se@procurator.com eller kontakta någon av Procuratorbutikerna

Supplies Direct: kontakta din lokala Supplies Direct-butik

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och KBM. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.