Gå direkt till innehåll
Så rengör du dusch- och badutrymmen

Blogginlägg -

Så rengör du dusch- och badutrymmen

Bakterier och mögel gillar dusch- och badutrymmen. Rengöring i en sådan miljö är med andra ord tufft. I djungeln av rengöringstips kan det vara minst lika tufft att hitta rätt lösning

För att rengöra behöver du dels något som kan ta bort smuts, fett och hudavlagringar och dels något som kan ta bort kalkavlagringar. Då är det bra att veta mer om pH på rengöringsmedel. Eva-Marie Nilsson, produktchef inom städ förklarar mer. 

Vad är pH?

- På ett rengöringsmedel är ofta ett pH-värde angivet. Värdet kommer från en pH-skala som är ett mått för surt, neutralt eller basiskt. Skalan är graderad 0-14, där 7 är neutralt. Surt och basiskt är varandras direkta motsatser. 

Vad ska jag välja?

- När du väljer rengöringsmedel, ska du sträva efter att använda ett medel som är så neutralt som möjligt, det vill säga har ett pH-värde som är nära pH 7. Ju längre ifrån pH 7, lägre eller högre, desto mer aggressivt är medlet och det kan göra att ytorna skadas. För att minimera skaderisken ska du kolla vilka ytor ett medel är lämpat för och följa bruksanvisningen när du blandar det. Använd det heller inte i koncentrat om det inte står att du kan göra det och var det går i så fall.

FEM ENKLA STEG FÖR ATT RENGÖRA

  1. Ska du rengöra kakel? "Mätta" först fogarna mellan kakelplattorna genom att genomfukta dem. Fogar är nämligen känsliga för lågt pH som du eventuellt behöver använda.
  2. Lös upp fett och hud på kakel och duschväggar med ett rengöringsmedel som är basiskt (pH högre än 7,5) till exempel KBM Ultra Clean. Vid behov, gnugga med en gul/vit rengöringssvamp eller torka av med en microfiberduk.
  3. Skölj av ytan.
  4. Lös nu upp kalk genom att spraya med ett surt medel (pH mindre än 6,5), till exempel KBM WC Clean. För svårare fläckar - använd KBM Calc Clean. Vid behov torka med exempelvis en microfiberduk.
  5. Skölj av och eftertorka med microfiberduk eller med gummiskrapa på duschväggar.

Låt gärna dusch- och badutrymmen vädras ut så att fukt inte samlas igen.

För fler städtips besök: Städa i våtutrymmen - toalett, dusch, omklädningsrum

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och KBM. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.