Gå direkt till innehåll
Vi pratar kod. Knäck koden och använd den!

Blogginlägg -

Vi pratar kod. Knäck koden och använd den!

På vår arbetsplats pratar vi en del i kod. Men det är ingen hemlighet, för koden är faktiskt lätt att knäcka och bra att använda.

Koden vi pratar om är färgkodning inom städning. Nu tycker du kanske att detta inte låter spännande. Men vi tycker du ska fortsätta läsa. Koden är väldigt smart så häng med och knäck den så att kan du också använda den.

Varför färgkodning?

När man städar är det meningen att inte bara damm och smuts ska bort. Även små mikroorganismer som bakterier behöver städas bort i exempelvis närmiljön eller livsmedelsindustrin. För att inget av detta ska spridas från ett område till ett annat under städningens gång finns det därför något som heter färgkodning. 

Så här funkar koden

Färgkodning går ut på att man delar upp städområden så att de får vardera en färg. Hygienutrymmen klassas till exempel som röda och övriga utrymmen som blå. Alla städredskap klassas därefter i samma färg. Exempel:

  • En mopp kan ha ett rött band på sig som signalerar att den bara får användas i rött utrymme som kanske ett toalettgolv. För andra golv används en mopp med blå band.
  • En mikrofiberduk som är blå får bara användas till att torka av bord och hyllor med. En annan duk är röd och får bara användas i toalettutrymmet.

Genom att på detta sätt separera städredskap enligt samma färg som ett område minimeras risken för korskontamination eller smittspridning mellan områden avsevärt. 

Detta underlättar även för dig som använder de olika redskapen. Det blir lätt att komma ihåg vilket redskap som kan/får användas var helt enkelt.

Kort sagt, färgkodning är ett smart system som på ett enkelt sätt gör mycket för hygienen. Därför pratar vi gärna i kod. Gör det du också!

Förslag på färgkodade produkter för din städning kan du hitta på: Hygien & Städ-produkter

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.