Blogginlägg -
Mikrofiber - hur funkar det?
För flera tusen år sen sköljde och borstade man bort smuts. Satt smutsen hårt använde man sand som skurpulver. Sedan dess har städmaterial och produkter utvecklats. Numera är städning med så lite vatten och kemikalier som möjligt något alla strävar efter. I det sammanhanget nämns ofta mikrofiber.
Frågan är varför mikrofiber är populärt? Vad är det som är bra med det och hur funkar det? Vi har närskådat mikrofiber.
Vilka är fördelarna med mikrofiber?
- Miljövänligt - behöver inte användas tillsammans med kemikalier för att kunna rengöra.
- Hög absorptionsförmåga - kan suga upp sju gånger sin egen vikt i vätska.
- Hypoallergent - är effektivt på att dra till sig smuts och dammpartiklar. Lämpar sig därför väl för allergiker och astmatiker.
- Hygieniskt - kan minska mängden bakterier med upp till 99% på en städyta.
- Skonsamt - repar inte och lämnar inte ludd ifrån sig på städytan.
Hur funkar mikrofiber?
Fördelarna är övertygande. Men vi ville veta hur mikrofiber funkar och fann att funktionen är smart. Materialet består oftast av polyester eller polyamider eller till och med en blandning av dessa.
Om man kikar på materialet under mikroskop ser man att mikrofiberna är delade på ett speciellt sätt. I princip ser de i genomskärning ut som små asterisker. Med hjälp av denna uppbyggnad och med statisk elektricitet kan exempelvis en torr mikrofiberduk fånga upp smuts, bakterier och dammpartiklar istället för att skjuta dem bakom eller framför sig som andra material gör. Är duken lätt fuktad suger den istället upp partiklarna.
När sedan mikrofiberduken läggs i varmt tvättvatten öppnar fibrerna sig och släpper ut smutsen i vattnet. Riktigt grov smuts släpps när duken tvättas med tvättmedel.
Effektiv och smart fiber med andra ord.
Ju tunnare mikrofiber, desto bättre
Idag finns det många städdukar och städmoppar som är tillverkade av mikrofiber. Men vill man ha den överlägset bästa funktionen så är det ultrafina mikrofiber som gäller.
För att få kallas ultrafin så är det tjockleken - så kallad denier - på fibern som räknas. Ju tunnare, desto mer effektiv är mikrofibern. Ultrafin mikrofiber får vara max 0,3 denier så leta efter det om du är ute efter det bästa.
Kolla gärna exempel: mikrofiberdukar och/eller mikrofibermoppar.