Blogginlägg -
Surt att inte begripa pH? Vi förklarar det.
Surt kan det vara. Men det kan lika gärna vara motsatsen eller rentav neutralt. Det gäller bara att förstå vilken effekt det ena eller det andra ger. Det underlättar och minimerar risken för skador.
Rengöringsmedel kan vara surt, neutralt eller basiskt. Det fungerar olika på olika typer av smuts. Läser du på etiketten av ett medel får du reda på var du kan använda det och vad det funkar mot. Men det brukar också stå information om pH-värde. Har du koll på vad det är och vad det ska vara bra för?
VAD SÄGER pH-VÄRDET MIG?
För det första är det bra att förstå vad pH innebär. Kortfattat är det ett mått på hur surt, neutralt eller basiskt något är; allt från ett livsmedel till en städkemikalie.
Måttet anges på en skala graderad från 0-14 där värdet 7 är neutralt. På ena sidan av 7 hittar du surt - allt med pH 0 till 6,5. På den andra sidan av 7 hittar du basiskt - allt med pH 7,5 till 14. Solklart så långt.
Nu över till poängen. Smutsen avgör vilken grad på pH-skalan du kan behöva.Till exempel:
- Ska du städa bort fet smuts? Välj ett basiskt medel.
- Ska du städa undan kalkavlagringar eller rost? Använd ett surt medel.
Fast, om du vet att smutsen kan bli tuff att städa bort eller om det medel du valt inte fungerar, då är det dags att slå ett närmare öga på pH-skalan. För ju längre ifrån pH 7 - lägre eller högre - desto mer aggressivt är medlet. Där har du nyttan - pH-värdet kan underlätta ditt arbete. Men det kan också skada städytan...
EN LITEN VARNING
Väljer du ett högre eller lägre pH-värde för att jobba med tuff smuts finns det risk att städytan skadas. Tänk därför så här:
- Kolla alltid vilken smuts och städyta du har att göra med och sträva efter att använda ett medel som är så neutralt som möjligt, alltså så nära pH 7 som möjligt.
- Följ alltid bruksanvisningen när du blandar medlet så att du får rätt balans på pH-värdet till det du ska städa av.
- Använd bara medlet i koncentrat om det står att du kan göra det och var det är ok med koncentrat i så fall.