Följ Procurator

Rusta ditt personliga skydd!

Blogginlägg   •   Jul 08, 2015 08:40 CEST

Utan att vi tänker på det bär vi alla på en slags rustning som är ett högst personligt skydd. Det är upp till två kvadratmeter stort och cirka 2-3 millimeter tjockt.  Vet du vilket personliga skydd vi menar? 

Svaret på ovan fråga är huden - vårt största organ. Den kan skydda oss mot exempelvis infektioner och stötar. Huden hjälper även till att reglera kroppstemperaturen och hålla vatten kvar i kroppen. 

Skyddet kan vara utsatt för hot 

Huden är uppbyggd i tre olika lager - överhud, läderhud och underhud. Överhuden består av döda celler, hornceller, och kallas för hornlagret. Normalt innehåller det ca 10% vatten. Hornlagret kan stå emot kemisk och mekanisk påverkan som till exempel nötning. Det förhindrar också att kroppen torkar ut. 

Men, skulle huden ändå torka ut bildas det sprickor i hornlagret som då förlorar sin skyddande funktion. Återställs inte fuktbalansen finns det risk för att olika ämnen kan tränga igenom och orsaka bland annat inflammation eller eksem. 

Rusta ditt personliga skydd

Vår livsstil frestar på huden och kan göra att den blir för torr. Vi duschar och tvättar oss ofta, vistas regelbundet i varm, torr inomhusmiljö och kemikalier som påverkar huden finns i både närmiljö och arbetsmiljö. 

På händerna kan vi skydda huden med hjälp av skyddshandskar mot exempelvis kemikalier, smuts och olja som kanske annars tär på huden. Men huden kan trots det behöva hjälp. I övrigt är ju huden oftast oskyddad mot det mesta. 

Oavsett vad du jobbar med och utsätter huden för eller hur din livsstil är:

- smörj in den regelbundet med mjukgörande och fuktbindande krämer.

- använd hudkrämer med skyddande egenskaper, exempelvis UV-skydd. 

Då kan du rusta och skydda huden så den får hjälp och stöd. Därmed minskas risken för inflammationer och eksem.

För exempel på hudkrämer, vad de skyddar mot och hur de hjälper huden, kolla: Hudvård

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.