Gå direkt till innehåll
Stå inte handfallen - rengör rätt!

Blogginlägg -

Stå inte handfallen - rengör rätt!

Du har säkert stött på att grov smuts, fett eller olja kan vara svårt att få bort från händerna. Med någon form av lösningsmedel eller massor av diverse tvål står du där och skrubbar. I hopp om resultat. Det där är ingen bra idé. Varken för huden eller miljön. 

Huden fungerar som en stor skyddsrustning och den kräver omsorg för att den ska funka och inte få torrsprickor eller eksem av fel rengöringsprodukt eller för mycket av densamma. 

För att du ska bli ren måste du därför välja rätt rengöringsprodukter. Låt Jane Frithiof, produktchef inom bland annat hygien, ge dig bästa tipsen så att du slipper stå handfallen.

Varför ska jag inte använda lösningsmedel eller tvål?

- En del har trott, och tror kanske fortfarande, att det bästa mot grov smuts är ett lösningsmedel. Men det torkar ut huden och i samband med att man sköljer av det, hamnar det i våra vattendrag vilket såklart inte är bra. 

- För hudens skull ska du heller inte använda starkare rengöring än nödvändigt. Sen ska du inte använda produkter som du tar massor av som ändå inte ger en bra effekt. Då slösar du produkt, vatten och tid i onödan.

Vad ska jag använda istället?

- Först och främst tycker jag att du kan använda skyddande och vårdande "före-jobbet-krämer". De lägger sig som en skyddande hinna och binder smutsen och underlättar rengöringen. Till exempel finns det produkter som Deb Stoko Travabon Classic eller Stokoderm Advanced

- Om du har ett jobb där du tvättar dig ofta som inom vård, lokalvård, restaurang eller livsmedelsindustri, är Stokoderm Aqua Pure ett bra alternativ för att i förebyggande syfte skydda huden. 

När du väl ska rengöra huden ska du använda produkter som är skonsamma för både miljö och hud.

Vad använder jag för att tvätta av grov smuts eller olja?

- Produkter som rengör effektivt är till exempel de med skrubbmedel. Fast där ska du kolla vad det medlet är gjort av. Tyvärr är det ofta små, små plastkulor, så kallade mikroplaster, som när de sköljs ut i hav och sjöar skadar miljön och kan sätta stopp i avloppet. 

- Välj därför istället produkter med skrubbmedel av naturliga och nedbrytbara ämnen. Deb Stoko använder till exempel valnötsskalpulver eller majsgranulat som skrubbmedel. Där är lösningsmedelsfria serien Solopol ett bra val som också innehåller vårdande ämnen.

Vad ska jag använda vid lite lättare smuts?

- Har man behov av en något lättare rengöring är skumtvålar från Katrin eller Tork bra alternativ. Skummet är bra ur den synpunkten att det bara krävs en liten mängd för att rengöra. Det är också lättare att skölja av istället för flytande tvål, vilket i sig minskar vattenkonsumtionen.

Till sist vill vi tipsa om att i många fall kan det vara värt att skona huden genom att använda en arbetshandske. Välj då handske efter vilken typ av arbetsuppgift och arbetsmiljö du har. Kontakta oss så hjälper vi dig på 0200 811 000 eller info@procurator.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.