Gå direkt till innehåll
Rusta ditt personliga skydd!

Blogginlägg -

Rusta ditt personliga skydd!

Utan att vi tänker på det bär vi alla på en slags rustning som är ett högst personligt skydd. Det är upp till två kvadratmeter stort och cirka 2-3 millimeter tjockt.  Vet du vilket personliga skydd vi menar? 

Svaret på ovan fråga är huden - vårt största organ. Den kan skydda oss mot exempelvis infektioner och stötar. Huden hjälper även till att reglera kroppstemperaturen och hålla vatten kvar i kroppen. 

Skyddet kan vara utsatt för hot 

Huden är uppbyggd i tre olika lager - överhud, läderhud och underhud. Överhuden består av döda celler, hornceller, och kallas för hornlagret. Normalt innehåller det ca 10% vatten. Hornlagret kan stå emot kemisk och mekanisk påverkan som till exempel nötning. Det förhindrar också att kroppen torkar ut. 

Men, skulle huden ändå torka ut bildas det sprickor i hornlagret som då förlorar sin skyddande funktion. Återställs inte fuktbalansen finns det risk för att olika ämnen kan tränga igenom och orsaka bland annat inflammation eller eksem. 

Rusta ditt personliga skydd

Vår livsstil frestar på huden och kan göra att den blir för torr. Vi duschar och tvättar oss ofta, vistas regelbundet i varm, torr inomhusmiljö och kemikalier som påverkar huden finns i både närmiljö och arbetsmiljö. 

På händerna kan vi skydda huden med hjälp av skyddshandskar mot exempelvis kemikalier, smuts och olja som kanske annars tär på huden. Men huden kan trots det behöva hjälp. I övrigt är ju huden oftast oskyddad mot det mesta. 

Oavsett vad du jobbar med och utsätter huden för eller hur din livsstil är:

- smörj in den regelbundet med mjukgörande och fuktbindande krämer.

- använd hudkrämer med skyddande egenskaper, exempelvis UV-skydd. 

Då kan du rusta och skydda huden så den får hjälp och stöd. Därmed minskas risken för inflammationer och eksem.

För exempel på hudkrämer, vad de skyddar mot och hur de hjälper huden, kolla: Hudvård

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och KBM. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.