Gå direkt till innehåll
Byggarbetsplatsen på bilden har inget samband med Byggnads kontroll av arbetsplatser.
Byggarbetsplatsen på bilden har inget samband med Byggnads kontroll av arbetsplatser.

Blogginlägg -

Var fjärde svensk byggarbetsplats har allvarliga brister

Bristfällig hantering av hälsofarliga ämnen, fallrisker och fara kring trafiken i arbetsmiljön. De riskerna stack ut på flertalet arbetsplatser inom bygg nyligen. Vad kan vi göra åt det här?

Det är ett dystert resultat som förbundet Byggnads redovisat efter att ha genomfört kontroller på drygt 1400 olika byggarbetsplatser runtom i landet. Kontrollerna har gjorts under den årliga Arbetsmiljöveckan (vecka 43) med fokus på säker arbetsmiljö samt hälsofarliga ämnen. Tyvärr hade 25% av arbetsplatserna brister som var en direkt fara.*

Vanligast var fallrisker, enligt tidningen Byggnadsarbetaren.** Utöver det visade kontrollerna också klämrisker vid fordon samt bristande hantering av farliga material som kvartsdamm och asbest. 

Alla riskerna är allvarliga. Bland dem är den sistnämnda om hälsofarliga material dessutom förrädisk. Asbest och kvartsdamm är osynliga ämnen vilket gör att du inte uppfattar faran. Om arbete sker där det uppstår kvartsdamm och du inte bär ett andningsskydd med skydd specifikt mot kvartsdamm, betyder det risk för kroniska besvär eller livshotande sjukdomar längre fram i livet. Likaså vid renoveringar och tillbyggnader där asbest kan förekomma i materialet. 

Ytterligare osynliga faror värda att nämna är i det som kallas för slutna utrymmen på byggarbetsplatser. Där kan syrebrist uppstå vilket gör att du även där behöver ett andningsskydd för att undvika fara.

Vad kan vi göra?

Vikten av kontinuerliga riskanalyser behöver alltid aktualiseras. "Det är arbetsgivaren som är ansvarig för att risker i verksamheten undersöks, bedöms och åtgärdas." säger bland annat Arbetsmiljöverket.***  För oss på Procurator är riskanalyser kring exempelvis fallrisker något vi ser som en självklarhet och vi kan delta i dessa för att hjälpa till.

En given grund utöver det är att lämplig personlig skyddsutrustning (PPE) ska erbjudas arbetstagare och att den ska användas. Då menar vi allt från varselvästar, varselkläder och andningsskydd till skyddskläder, skyddshandskar och fallskyddsutrustning. Denna typ av produkter har vi i vårt sortiment och vi hjälper kunder dagligen med att göra rätt val. 

Vi har flertalet experter som är eldsjälar och måna om en hälsosam och säker arbetsmiljö för alla. Tveka inte att höra av dig till oss på info.se@procurator.com eller via 0200 - 811 000.

Fakta

Arbetsmiljöbrister på var fjärde byggarbetsplats, www.byggnads.se, 2020-11-20

** Fall, maskiner och kemiska faror – risk för skador på vart fjärde bygge, www.byggnadsarbetaren.se, 2020-11-23

*** Riskbedömning - hur allvarliga är riskerna i din arbetsmiljö?, www.av.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och KBM. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.