Gå direkt till innehåll
Så blir du av med campylobacter

Blogginlägg -

Så blir du av med campylobacter

Färsk kyckling visar en ökad halt av bakterien campylobacter. Detta enligt en undersökning av Livsmedelsverket. Bakterien ger upphov till svåra magsmärtor och akuta diarréer. Rutiner krävs för att bli av med campylobacter.

Över 60% av prover tagna på färsk kyckling i butik var positiva för campylobacter enligt en ny rapport från Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten. Mycket av den färska kycklingen kommer från stora producenter och Livsmedelsverket anser att förebyggande arbete krävs i bland annat slakterier för att minimera risken att bakterien sprids vidare.*

Hur du slår ut campylobacter

Ofta är bristande hygien en orsak till att campylobacter sprids. Därför krävs god handhygien före och efter hantering av kyckling liksom noga rengöring av redskap och arbetsbänkar. Till exempel ska arbetsbänkar med eventuell köttsaft från kyckling torkas av med torkpapper och inte trasa. 

I professionella sammanhang som restaurangkök och slakterier finns det regelverk för hur man håller rent men här kan det också vara aktuellt att använda desinfektionsmedel. För den här typen av verksamheter gäller dock att välja rätt typ av desinfektionsmedel. 

Där funkar KBM Disinfection by LifeClean perfekt. När ytor och arbetsredskap är rengjorda räcker det med en generös mängd av desinfektionsmedlet på en ren trasa för att torka av. Efter två minuters verkan ger det full effekt på campylobacter. Rekommenderbart är att skölja av med vatten. Produkten är bra även i mindre kök.

Eftersom KBM Disinfection by LifeClean är vattenbaserat är det ett ytterst miljövänligt desinfektionsmedel och du behöver ingen skyddsutrustning för att applicera det. Vid större ytor kan medlet appliceras med en tryckspruta. 

Produkten går att använda i flera andra verksamheter och finns som färdig brukslösning samt i sprayflaska: KBM Disinfection by LifeClean

Fakta

* "Färsk kyckling vanlig orsak till campylobacterinfektioner – ny rapport från Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten", Livsmedelsverkets hemsida, www.livsmedelsverket.se, 2019-01-22 

"Ny rapport: Färsk kyckling vanlig orsak till campylobacterinfektioner", Folkhälsomyndigheten, www.folkhalsomyndigheten.se, 2019-01-23

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.