Gå direkt till innehåll
Paus och rast behövs för att vara alert under hela arbetsdagen.
Paus och rast behövs för att vara alert under hela arbetsdagen.

Blogginlägg -

När får du ta paus på jobbet?

För att orka hela arbetsdagen och bibehålla uppmärksamheten är rast och paus ett måste. Fast vad gäller - när får du ta din rast respektive paus och vad är skillnaden mellan dem?

Rast och paus kan vara särskilt viktig om du jobbar i en arbetsmiljö som kräver kontinuerlig uppmärksamhet för att minimera risker. Det finns studier som visar att risken för arbetsplatsolyckor minskar efter rast och paus. Andra studier visar att stillasittande arbete är skadligt och då är någon form av rörelse under en rast och paus bra för hälsan.* Oavsett typ av arbete är tid för återhämtning och/eller en chans att röra på sig bra för koncentration och mående.

Vad säger lagen om rast och paus?

  • Senast efter fem arbetstimmar har du rätt till en längre rast enligt Arbetstidslagen. Under rasten har du rätt att lämna din arbetsplats och behöver inte vara tillgänglig för din arbetsgivare. Detta gäller om du har en obetald rast. Har du en rast som kallas för måltidsuppehåll gäller andra regler. Då räknas rasten som arbetstid och du ska stå till förfogande för din arbetsgivare.
  • Rastens längd finns inte reglerad i lagen men den ska vara "...tillfredsställande med hänsyn till arbetsförhållandena". Här rekommenderar Arbetsmiljöverket att "...om det bara finns en rast under arbetsdagen bör denna inte understiga 30 minuter.".**
  • Gällande pauser ska arbetsgivaren se till att du kan ta de pauser som behövs. Till skillnad från rasten räknas pauser in i din arbetstid och du får inte lämna arbetsplatsen. Om det krävs på grund av de förhållande som råder på din arbetsplats ska pausernas längd och tidpunkter anges av arbetsgivaren.

Håll glaset halvfullt!

Somliga arbetsplatser har givna klockslag för lunch och pauser. Det sätter tydliga ramar för återhämtning. På andra arbetsplatser eller om du jobbar hemma är det lätt att rasten eller pauser inte blir av. För att få in rutinen finns det mycket du kan göra själv. Här får du tre tips:

  • Schemalägg lunch och pauser i din kalender i dator eller mobil för en automatisk påminnelse. Skriv in vad som gäller. Till exempel övningen plankan på förmiddagspausen och på eftermiddagen stretchövningar. På lunchrasten är det bra att röra på sig ytterligare genom en promenad eller så utmanar du kollegor i en aktivitet som exempelvis pingis.
  • Har du en höj- och sänkbar arbetsyta? Börjar du arbetsdagen sittande så höj arbetsytan innan du går på lunch eller vice versa. Det ger variation och bättre hållning för kroppen.
  • Brukar du dricka vatten när du jobbar eller kaffe/te? Fyll koppen eller glaset till hälften än vad du brukar ta. Det gör att du måste resa på dig oftare för att fylla på vilket ger dig naturliga mikropauser.

Fakta

Rest Breaks and Accident Risk, www.researchgate.net, mars 2003 

Hur hjärnan påverkas av stillasittande och träning, www.gih.se,

** Arbetstidslagen (1982:673), www.riksdagen.se samt Arbetsmiljöverkets "Arbetstidslagen med kommentarer" (H026), bok, www.av.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.