Gå direkt till innehåll
Sitt inte där och sitt!

Blogginlägg -

Sitt inte där och sitt!

Har du svårt för att komma ihåg saker, lära dig något eller fatta beslut? Det kan ha att göra med att du sitter för mycket.

Ofta hör vi att fysisk aktivitet är viktigt för hälsan. Nyligen skrev vi om tips för din ergonomi på bland annat kontoret för att du ska må bättre i kroppen under arbetstid. 

Sådana tips visar sig ha en ännu större betydelse. Nyligen rapporterades det att fysisk aktivitet är något även din hjärna kan ha nytta av.*

STILLASITTANDE PÅVERKAR HJÄRNAN

Det finns forskning som tyder på att hjärnan påverkas negativt av för mycket stillasittande. Om du istället rör på dig kan det ha en positiv inverkan på hjärnan. När du rör på dig sätts olika processer igång i kroppen, vilka underlättar hjärnans förmågor som exempelvis inlärning, minne och förmåga att fatta beslut.** 

Men det handlar inte om vilken rörelse som helst som träning efter jobbet till exempel, utan om rörelseaktivitet under hela din dag. 

RÖR PÅ DIG

Förslagsvis kan du göra rörelser som att ställa dig upp med jämna mellanrum, ha stående möten eller varva sittandet med att stå upp och jobba istället. Vid det sistnämnda ska du komma ihåg att använda rätt ergonomiskt underlag i form av en arbetsplatsmatta som avlastar din rygg.

Du som känner igen dig i bilden av att sitta stilla mycket kan alltså ha stor nytta av att se över din dagliga aktivitet. Läs fler tips från vår produktchef Eva-Marie Nilsson: Tre roliga tips för ditt jobb

FAKTA

"Stillasittande är inte bra för hjärnan", Sveriges Radio, Vetenskapsradion, 2016-03-29

"Därför mår din hjärna bra av träning", Sveriges Radio, vetandets värld, 2016-03-29

** Hur hjärnan påverkas av stillasittande och träning, GIH, 2016-03-23

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.