Gå direkt till innehåll
(Arbetsplatsen på bilden har inget med analysen att göra.)
(Arbetsplatsen på bilden har inget med analysen att göra.)

Blogginlägg -

Återkommande mönster bakom dödsfall på jobbet

En analys gjord av Arbetsmiljöverket pekar på typiska omständigheter för när olycksfall på jobbet leder till dödsfall. 

Under 2018 och halva 2019 skedde 82 dödsfall på grund av olyckshändelser i arbetet. Arbetsmiljöverket har granskat bakomliggande orsaker. Iakttagelserna tyder på ett återkommande mönster.*

  • Olyckor som leder till dödsfall sker ofta när arbetstagare påbörjar eller slutför en arbetsuppgift eller ett arbetspass. Likaså när en arbetsvecka börjar eller slutar.
  • Ytterligare är det vanligt att arbetstagare har avvikit från ett annars vanligt agerande medan det samtidigt har funnits brister i säkerheten eller rentav obefintliga säkerhetsåtgärder.

Iakttagelserna är viktiga för vidare diskussion på alla arbetsplatser. Även om arbetet för en säker arbetsplats ska vara en given faktor är dessa mönster viktiga att lyfta.

Arbetsmiljöverket föreslår nu åtgärder med sin analys. Några av dem är:

  • Arbete med arbetsmiljö och säkerhet ska ingå i yrkesinriktade utbildningar på gymnasienivå men även i utbildningar på högskolenivå. 
  • Genomgångar av ansvaret för arbetsmiljön behövs på arbetsplatserna. På en del arbeten kan det finnas underleverantörer och där behöver ansvaret förtydligas kring säkerhetsåtgärder så att det inte uppstår brister eller oklarheter om ansvarsfrågan. 

Genomgång och analys av arbetsplatsen behöver ibland extern kunskap. Det är där vi på Procurator gör nytta. Till exempel kan vi upptäcka risk för fall i flera olika typer av arbetsmiljöer samt hur detta kan motarbetas med personlig skyddsutrustning. 

Detsamma gäller i arbetsmiljöer där det finns hälsovådliga ämnen som inte syns eller känns av med luktsinnet. Andningsskydd är livsavgörande och det valet kräver kunskap för att minimera hälsorisker. Det där hjälper vi till med. 

Mycket av den personliga skyddsutrustning som används kräver även kontinuerlig kontroll. Vår avdelning för teknisk service utför kontroller och besiktning av fallskyddsutrustning. 

Kontakta oss för riskanalyser eller våra respektive avdelningar för kontroll av personlig skyddsutrustning via info.se@procurator.com eller 0200 811 000. 

Fakta

* "En säker arbetsmiljö kräver marginaler att göra fel", pressmeddelande, Arbetsmiljöverkets hemsida, 2020-02-24

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.