Följ Procurator

Attityd och machokultur ökar dödsolyckor på jobbet

Nyhet   •   Maj 17, 2017 08:51 CEST

Nya rapporter från Arbetsmiljöverket visar att attityden gentemot säkerhetstänk på jobbet inte är positiv alla gånger. Dessutom verkar det vara så att machokulturen ofta leder till dödsolyckor.

MACHOKULTUREN ÖKAR RISKTAGANDET

Fyra forskningsrapporter från Arbetsmiljöverket visar att nio av tio anställda som dör i olyckor på jobbet är män.* Orsaken till detta är bland annat attityden gentemot säkerhet på jobbet där machokulturen står för en negativ påverkan. Det här gör att män tar större risker på jobbet.

Resultaten i rapporterna gäller framförallt byggindustrin men även transportindustrin samt jordbruks- och skogsindustrin. Ungefär hälften av alla dödsolyckor på jobbet är fordonsrelaterade men många sker också på grund av fall från höjd.

ÄVEN LEDNINGEN BÄR ANSVAR

Det är dock inte bara machokulturen som står bakom de tragiska resultaten. Arbetsmiljöverket pekar på att ledningens motivation samt engagemang kring säkerhet på jobbet har en inverkan på antalet olyckor och dödsfall på arbetsplatserna. Det är därför viktigt att ledningen arbetar aktivt för att öka och uppmärksamma säkerheten på jobbet.

VAD KAN DU OCH DITT FÖRETAG GÖRA?

Var ett föredöme och stå upp för säkerhet på jobbet:

  • Berätta om Arbetsmiljöverkets rapporter på jobbet och uppmana till diskussion.
  • Efterfråga och genomför kontinuerliga riskanalyser. 
  • Se till att alla följer regler och krav som finns om att bära personlig skyddsutrustning och slarva aldrig med utrustningen!

För inspiration till hur ni kan lyfta säkerhetsarbetet på jobbet finns det organisatoriska initiativ värda att kolla in:

  • Håll Nollan - företag och organisationer har gått samman i ett initiativ för att bland annat sprida kunskap och sträva mot att nå målet att noll olyckor ska ske inom byggbranschen. Besök hemsidan och gå med: Håll Nollan
  • För idéer kring att lyfta säkerheten på jobbet, kolla in exempelvis Skanska som är med i Håll Nollan. Varje år har de Safety Week som syftar till att höja medvetenheten kring säkerhet och välbefinnande på jobbet extra mycket: Skanska Safety Week

Eftersom vi arbetar dagligen med säkerhet på jobbet kan du även höra av dig till oss för bland annat:

Ju större uppmärksamhet kring säkerhetsarbetet, desto bättre för alla!

FAKTA

"Nio av tio anställda som dör i en arbetsolycka är män", pressmeddelande från Arbetsmiljöverket, 5 maj 2017

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.