Gå direkt till innehåll
Fler måste betala efter ny regel från Arbetsmiljöverket

Nyhet -

Fler måste betala efter ny regel från Arbetsmiljöverket

Långt fler arbetsgivare än tidigare måste nu betala för brister i säkerheten. Detta sedan en ny typ av avgift trätt i kraft. 

I syfte att göra arbetsplatser säkrare och minska antalet arbetsplatsolyckor finns det föreskrifter och regler. Dessa grundar sig på Arbetsmiljölagen och ges ut av Arbetsmiljöverket. Ansvaret för att arbetsplatsen följer dem ligger på den som är chef. Du som är arbetstagare ska självklart också se till att följa kraven som din arbetsplats lyder under. 

FLER ARBETSGIVARE SKYLDIGA ATT BETALA

Nu visar en rapport från Arbetsmiljöverket (jan 2017) att en ändring till en ny avgift har lett till att fler arbetsgivare än tidigare måste betala på grund av bristande säkerhet på arbetsplatsen. Framförallt har fler avgifter ökat gällande brister i fallskydd och trucktilstånd. Mer än hälften av avgifterna handlar om detta.

VAD ÄR SKILLNADEN FRÅN TIDIGARE?

Tidigare upptäckt av brister betydde att arbetsgivare först fick ett så kallat inspektionsmeddelande av Arbetsmiljöverket. Det innehöll krav på att förändringar måste göras. Följde inte arbetsgivaren upp detta kunde det leda till domstol och böter eller fängelse. Den här processen kunde ta lång tid. Med den nya regeln kan Arbetsmiljöverket istället skriva ut sanktionsavgifter direkt numera.*

BAKGRUNDEN TILL FÖRÄNDRINGEN

Det som är viktigt att komma ihåg här är att föreskrifterna och reglerna om säkerhet på arbetsplatsen i grund och botten är till för att minimera riskerna på arbetsplatsen och rädda liv. 

Enligt Arbetsmiljöverkets rapport var dock effekten av de tidigare straffsanktionerna inte tillräckligt effektiva. Förändringen har därför gjorts för att få fler att följa de livsviktiga föreskrifterna och få fram en snabbare reaktion från de som fått sanktionsavgiften på sitt bord. Det kan nämligen handla om stora summor för företaget.

HUR HÖGA BELOPP RÖR DET SIG OM?

Beroende på vad man bryter mot i föreskrifterna samt storleken på företaget kan det bli tal om olika höga belopp. Men som ett exempel, när det gäller brister inom just fallskydd är lägstanivån på avgiften hög - minst 40 000 kronor vilket kan påverka ett företag ganska mycket. 

Anledningen till den höga lägstanivån är att det anses som en väldigt hög olycksrisk när inte fallskyddsreglerna efterföljs.

VILL DU VETA MER?

Vi berättar gärna mer om hur föreskrifterna ska efterlevas på din arbetsplats, hjälper dig med riskanalyser och att hitta rätt personlig skyddsutrustning. Hör av dig till oss på telefon 0200 811 000 eller via info@procurator.se och besök vår hemsida: www.procurator.se  

Kika även på Arbetsmiljöverkets film om arbetsgivares ansvar och den nya regeln:

FOTNOT

* Sanktionsavgifterna på fallskydd gäller arbeten inom Bygg och anläggning AFS 1999:3. De som inte arbetar inom denna AFS, arbetar enligt AFS 1981:14 Skydd mot skada genom fall och där gäller fortfarande det tidigare andra systemet med polisanmälan, åtal och domstolsbeslut.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Uppsving för personlig skyddsutrustning

Uppsving för personlig skyddsutrustning

Efterfrågan på personlig skyddsutrustning (PPE) har ökat sedan några år tillbaka och förväntas öka ytterligare. Det vittnar rapporter, tillverkare och leverantörer som vi själva.

Magnus Paulander visar upp senaste produkten från Worksafe - filtrerande halvmask.

Satsning på nya andningsskydd överträffade kraven

"Vi siktar alltid högre än vad kraven säger i utvecklingen av nya produkter. Att bara matcha kraven är inte tillräckligt när det handlar om livet.". Det säger Magnus Paulander, nordisk produktchef inom bland annat andningsskydd. Låt honom berätta mer för dig.

Attityd och machokultur ökar dödsolyckor på jobbet

Attityd och machokultur ökar dödsolyckor på jobbet

Nya rapporter från Arbetsmiljöverket visar att attityden gentemot säkerhetstänk på jobbet inte är positiv alla gånger. Dessutom verkar det vara så att machokultur på jobbet ofta leder till dödsolyckor.

Fuskas det på ditt jobb? Då är du förloraren.

Fuskas det på ditt jobb? Då är du förloraren.

Trots att arbetsgivare är skyldiga att följa regelverk för arbetsmarknaden så gör inte alla det. Snarare fuskar och bryter många mot reglerna och det blir du, den enskilde arbetstagaren, som förlorar på det.

Varför ökar dödsolyckorna på jobbet?

Varför ökar dödsolyckorna på jobbet?

​Det gick inte många veckor på det nya året innan rapporter kom om de första dödsolyckorna på jobbet. Preliminära siffror från Arbetsmiljöverket visar dessutom att dödsolyckorna har ökat de senaste åren. Varför är det så här?

(Bilden är inte tagen i samband med Arbetsmiljöverkets granskning.)

Arbetsmiljöverket granskar 2000 arbetsplatser

Under oktober genomför Arbetsmiljöverket en stor kampanj för att lyfta vikten av förebyggande arbetsmiljöarbete. En frisk arbetsplats för alla oavsett om du är ung eller gammal är i fokus och 2000 arbetsplatser blir nu granskade.

Förebyggande säkerhetsarbete fortsatt livsviktigt

Förebyggande säkerhetsarbete fortsatt livsviktigt

​"Lägsta dödstalet på 16 år" i byggbranschen. Det rapporterar tidningen Byggnadsarbetaren om idag, 8 februari. Det är riktigt bra att siffrorna pekar neråt tycker vi. Men det är också fortsatt livsviktigt med förebyggande säkerhetsarbete.

Riskerar du livet utan att veta om det?

Riskerar du livet utan att veta om det?

Är du ofta på hög höjd i ditt jobb? Har din arbetsgivare planerat för att eliminera och förebygga risker så att du inte skadas vid ett eventuellt fall? Reglerna säger att arbetsgivaren ska skydda arbetstagaren mot skada vid risk för fall.

I vår utbildningshall kan du träna på olika situationer där fallskydd är livsviktigt.

Komplett fallskyddsträning i ny utbildningshall

Då och då kommer rapporter om att en av de vanligaste skadorna eller dödsolyckorna i arbetslivet är relaterade till fallolyckor. De flesta av dessa hade kunnat undvikas med kunskap och träning. Det sistnämnda är något vi jobbar med dagligen och nu förstärker vi det ytterligare.

Kan du säga vad farosymbolerna betyder?

Kan du säga vad farosymbolerna betyder?

Dagligen möts du av symboler på allt från vägmärken till olika skyltar. Många ska informera eller vägleda dig men de ska också varna för fara. Har du koll på vad de betyder?

Internet of things och personlig skyddsutrustning

Internet of things och personlig skyddsutrustning

Internet of Things (IoT) har det pratats om under lång tid. Kort sagt handlar det om produkter som kan utbyta data med omvärlden. Till exempel smarta hushållsapparater som du startar med en app eller som meddelar sig med dig. Men IoT är inte bara till för privatlivet. Arbetslivet har stor nytta av det.

Är du skyddad mot det farliga kvartsdammet?

Är du skyddad mot det farliga kvartsdammet?

Damm som du andas in kan vara en fara för din hälsa. Så är det med förekomsten av kvartsdamm på vissa arbetsplatser. Därför är det allvarligt att arbetsgivare idag brister i att skydda de anställda mot dammet. Vi talar om för dig vilket skydd du ska kräva.

Arbete på hög höjd utan fallskydd kan få ödesdigra konsekvenser.

Ökade anmälningar om dålig arbetsmiljö

Anmälningar om brister i arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket har ökat den senaste tiden. Många gånger gäller det misstankar om brister på byggarbetsplatser. Ofta gäller det brister i fallskydd. 
På ett år har det kommit in 3500 anmälningar till Arbetsmiljöverket för hela landet. 700 av dessa kom in till södra regionen som har sett en ökning på upp till 40%.  
Anledningen till ökni

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.