Gå direkt till innehåll
Vi tänker utanför boxen med tårta...

Blogginlägg -

Vi tänker utanför boxen med tårta...

Vi går emot strömmen. Istället för att säga det populära uttrycket "tänk utanför boxen" säger vi: tänk i cirkel och tårtbitar.

Vi syftar på en specifik cirkel när vi säger så här. Zinnerska cirkeln för att vara mer exakt. Den kan delas upp i tårtbitar och är ett sätt att tänka i professionella städsammanhang för att städa rent.

Vad är den Zinnerska cirkeln?

Kort sagt är Zinnerska cirkeln en beskrivning av hur man med rätt metod kan få ett så effektivt resultat som möjligt då man städar. Figuren av en cirkel används för att ge en samlad överblick över städningen med hänsyn till material, människa, tid och miljö. 

Cirkeln i sig är uppdelad i fyra delar, eller tårtbitar om man så vill. De fyra bitarna är: 

  • kem 
  • temperatur 
  • mekanisk bearbetning 
  • tid 

(Med mekanisk bearbetning menas exempelvis att dammtorka, dammsuga eller skrubba något.) 

Hur används Zinnerska cirkeln?

Innan man städar gör man en översyn av det som ska rengöras. När man gjort det ska man kika på Zinnerska cirkeln och de fyra bitarna. De ska appliceras på det som ska städas och ska kombineras. 

Kombinationen är viktig. Att bara använda sig av en eller två av tårtbitarna och tro att det räcker är inte tillräckligt. De olika bitarna behöver däremot inte vara lika stora varje gång. Huvudsaken är att alla fyra finns med i bedömningen för hur man ska få det rent. 

Exempel 1:

Tänk att du upptäcker svåra fläckar på ett golv. Du bedömer att du behöver skrubba en hel del för att få bort dem (mekanisk bearbetning). I gengäld minskar du ned på kem-biten; det vill säga du använder en mindre mängd kemikalier vilket är bra för miljön. 

Exempel 2:

Samma situation som ovan. Men du inser kanske att du har ont om tid och att du istället måste använda en kemikalie för att bearbeta fläckarna. (Du väljer såklart en kemikalie som är ett bra val för miljön.) Det här betyder att du minskar ned på den mekaniska biten och istället sparar på tid-biten.

Exempel 3:

Du ser att en yta har fettfläckar. Fett löses lättare med varmare temperaturer på vatten exempelvis men kan också lösas lätt med rätt typ av kemikalie. Här regleras temperatur respektive kem i förhållande till varandra. (När du kikar på temperatur-biten, tänk på vad underlaget tål och vilken typ av smuts det rör sig om.)

På det här viset ska man justera arbetet. Då får man en uppskattning om vad som krävs för städningen. Inför andra liknande rengöringstillfällen kan metoden återanvändas och då blir städningen ännu mer effektiv. Zinnerska cirkeln ger både överblick och lärdomar.

Så tänk gärna i cirklar och tårta. Det underlättar.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.