Följ Procurator

Hur sköljer du ögonen när olyckan varit framme?

Blogginlägg   •   Apr 04, 2018 15:42 CEST

De första sekunderna av en första hjälpen-insats för dina ögon är kritiska. Men många tänker inte på detta förrän det är försent. Ta dig tid att lära dig och berätta sedan för andra så hjälps vi åt att minimera risken för skador.

I yrken inom industri, laboratorier, storkök, lokalvård, bygg med flera finns det risk för skador på ögonen. Det kan vara allt från stänk från kemikalier, rengöringsmedel, avfettningsmedel och färg till metallspån, smuts och damm. I sådana arbetsmiljöer ska alltid en Första Hjälpen-utrustning med ögondusch finnas till hands. 

Första hjälpen för ögonen - gör så här:

1) Påbörja sköljning snabbt. De första sekunderna är viktiga.

2) Skölj rikligt. Håll ögat öppet med fingrarna till hjälp.

3) Skölj under minst 15 minuter. Använd ögondusch på flaska och byt ut efter hand. Alternativt fortsätt skölja vid en fast anordning för ögondusch.

Låt alltid en läkare titta på ögat när olyckan har varit framme.

Varför buffrad ögondusch?

Idag står stänk från alkalier och syror för de flesta ögonskadorna i riskfyllda arbetsmiljöer. Stänk kommer från till exempel maskindiskmedel, cement, lut, ättiksyra, batterisyra eller saltsyra. När ämnet kommer in i ögat förändras ögats naturliga pH-värde och en frätningsprocess startar. 

Därför är det viktigt att du har tillgång till en ögondusch som inte bara sköljer utan även bidrar till att neutralisera ögat som till exempel Cederroths buffrade lösning (buffrad = neutraliserande). 

Lär dig mer om hur du gör för att skölja på rätt sätt samt hur Cederroth buffrad ögondusch fungerar:

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.