Gå direkt till innehåll
Slarvar ni med hjälpen?

Blogginlägg -

Slarvar ni med hjälpen?

Få tänker nog på det dagligen, men det finns en lag och föreskrift om att du har rätt till första hjälpen på ditt jobb. Det är arbetsgivarens skyldighet att följa detta men du har också ansvar. 

På alla typer av arbetsplatser kan din kollega, besökare, kund eller du själv råka ut för ett olycksfall. Därför ska det alltid finnas en första hjälpen-utrustning och anslag om var den finns på ditt jobb. 

Det här står att läsa om i Arbetsmiljölagen samt i en föreskrift från Arbetarskyddsstyrelsen.* Arbetsgivaren är därför skyldig att följa bestämmelserna. 

ALLA HAR ANSVAR

På de flesta arbetsplatser finns det oftast utrustning uppsatt på en vägg - en så kallad första hjälpen-tavla. En sådan kan innehålla allt från plåster, sårtvätt och bandage till produkter som passar specifikt för den unika arbetsplatsen som ögonduschar och material för att ta hand om brännskador

Tyvärr händer det ofta att dessa tavlor inte är fullt fungerande på grund av bristande kontroll. Det här får såklart förödande konsekvenser när olyckan väl är framme.

För att underlätta för alla ska varje arbetsplats:

  • utse en ansvarig för utrustningens innehåll.
  • sätta upp en regelbunden rutin för att kolla av tavlan.
  • skriva upp på utrustningen vem man ska kontakta, såväl ansvarig på plats som ett inköpsställe, om något saknas.

Du och dina kollegor ska sedan självklart ta ansvar för att meddela vidare när något tar slut. 

BÄRBAR FÖRSTA HJÄLPEN

Alla arbetsplatser är dock inte hjälpta av utrustning som sitter på en vägg. En hel del yrken innebär att du förflyttar dig dagligen och har jobbet i ditt fordon eller till och med på cykeln eller ute i olika omgivningar. 

I de fallen finns det andra lösningar så att ingen ska stå utan en första hjälpande insats. Det finns fyra första hjälpen-väskor av varierande storlek från Cederroth som var och en passar för olika branscher. De är väl värda att ta en titt på: First Aid-kit

FAKTA

Arbetsmiljölagen, kap 2, 8§

Första hjälpen och krisstöd, Arbetarskyddsstyrelsen

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.