Risken för magsjukdomar ökar sommartid. Ofta på grund av dåligt hanterad mat vid grillning.
Risken för magsjukdomar ökar sommartid. Ofta på grund av dåligt hanterad mat vid grillning.

Blogginlägg -

Magsjukdomar och grilltider

Sommar betyder matserveringar utomhus på event och festivaler. Där grillas det ofta rikligt vilket tyvärr betyder risk för magsjukdomar enligt Folkhälsomyndigheten. 

Tillagning av mat ute är en knivig hygienutmaning för den som står vid grillen. Risken för magsjukdomar ökar nämligen sommartid på grund av bland annat dåligt hanterad mat vid grillning. Exempelvis är det campylobacter och salmonella som orsakar magsjukan.* 

Ett sätt att säkra upp så att inte magbakterier får en chans att härja är givetvis god hygien. Då är tillgång till vatten för att diska och skölja av ytor samt hålla en god handhygien såklart bäst. Är det svårt att uppnå tipsar vi om några möjliga alternativ.

1) Enkelt men ofta bortglömt - engångshandskar. Använd och byt dem ofta, särskilt mellan olika typer av livsmedel. Se dock till att det är rätt typ av engångshandskar. De ska vara märkta med en glas- och gaffelsymbol. OBS! Ska du tillaga feta livsmedel - välj nitrilhandskar eller polyetenhandskar märkta med glas- och gaffelsymbol.

http://www.procurator.net/sv-se/kunskap-utveckling/produktfakta/fakta-arbetshandskar/engaangshandskar?filter.facet=ApplicationAreaId%3Afood

2) För att torka av ytor du använder under matlagningen kan våtservetter vara ett alternativ. Välj då våtservetter som är tillåtna när det gäller livsmedel och som finns på hink. Hinken hjälper till att hålla våtservetterna våta. Ett exempel som funkar på ytor som är i direktkontakt med livsmedel är Pal TX våtservetter:

http://www.procurator.net/sv-se/hygien-stad/stadkem/desinfektion/ytdesinfektion-pal-tx-vatservetter-200ark-st-p10018699

3) Desinficera efter rengöring och avtorkning. Använd ett desinfektionsmedel som är godkänt vid livsmedel. KBM Disinfection är ett optimalt val. Det är ett desinfektionsmedel i bruksfärdig lösning som är vattenbaserat till 99,6% och det eliminerar bland mycket annat campylobacter och salmonella. Låt torka ordentligt innan du använder ytan igen.

http://www.procurator.net/sv-se/partners/kbm/kbm-professional/desinficera-med-kbm-disinfection-by-lifeclean

Fakta

"Sommaren är högsäsong för magsjuka", https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2018/juni/sommaren-ar-hogsasong-for-magsjuka/, Folkhälsomyndigheten, 20180620

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Procurator förser kunder i Norden med kläder, personlig skyddsutrustning, städprodukter, hygienartiklar, förpackningslösningar och restaurangartiklar genom ett brett sortiment av produkter från ledande varumärken. Med kunskap, utbildning och innovativa lösningar förenklar vi vardagen för kunder inom industri, bygg och transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Presskontakt

Magnus Karlsson

Presskontakt VD

Relaterade nyheter