Gå direkt till innehåll
Arbetsplatser inom bygg och anläggning ska inspekteras

Nyhet -

Arbetsplatser inom bygg och anläggning ska inspekteras

Om du exponeras för asbest och kvartsdamm är din hälsa i fara och därför är skyddsåtgärder och skyddsutrustning av stor vikt. Arbetsmiljöverket genomför nu inspektioner av arbetsplatser inom bygg och anläggning för att sätta fokus på riskerna.

Från och med mars i år ska Arbetsmiljöverket utföra inspektioner av ca 1850 arbetsplatser inom bygg och anläggning runtom i hela landet. Syftet är bland annat att uppmärksamma det hållbara arbetslivet och peka på riskerna med exponering för asbest och kvartsdamm (som också kallas stendamm). 

Skyddet som krävs

Asbest förekommer oftast inom bygg. Kvartsdamm finns i miljöer där du arbetar med sten eller betong. Båda ämnena leder till allvarliga arbetssjukdomar som kan vara dödliga som exempelvis lungcancer eller stendammslunga. 

Den personliga skyddsutrustningen måste därför vara högt prioriterad av arbetsgivare i de aktuella arbetsmiljöerna. För skydd av andningsorganen krävs rätt typ av skydd. Arbetsgivaren ska göra en riskbedömning för att välja det andningsskydd som behövs. Det säger Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2015:2.

Vi har sammanställt några av punkterna från denna föreskrift och gör det lätt att välja inte bara andningsskydd utan även ytterligare personlig skyddsutrustning: så väljer du andningsskydd och personlig skyddsutrusning

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Relaterade nyheter

Vi förenklar din arbetsdag med produkter, kunskap och innovativa lösningar.

Procurator förser kunder i Sverige med kläder, personlig skyddsutrustning, städprodukter, hygienartiklar och restaurangartiklar genom ett brett sortiment av produkter från ledande varumärken. Med kunskap, utbildning och innovativa lösningar förenklar vi vardagen för kunder inom industri, bygg och transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. OptiGroup är en ledande europeisk business-to-business distributör av produkter som är centrala för den löpande affärsverksamheten inom Facility, Safety & Foodservice, Packaging och Paper & Business Supplies. Bolagen inom OptiGroup specialiserar sig på att förse sina kunder med produkter och tjänster som förbättrar effektiviteten och bidrar till en mer framgångsrik verksamhet. OptiGroup-koncernen med en nettoomsättning på 1,6 miljard EUR under 2018 och 2 200 anställda, ger support till över 110 000 kunder i 19 europeiska länder. Besök www.optigroup.com