Gå direkt till innehåll
Säkra tips för att lyckas med matlagning utomhus i sommar

Blogginlägg -

Säkra tips för att lyckas med matlagning utomhus i sommar

Tillagning av mat utomhus under sommaren är trevligt och lockar många till uteserveringar och matserveringar på festivaler. Men tillagningen ställer krav. Vi ger några enkla tips för hur du lyckas med den.

Mycket bottnar i ett och samma grundtips - hygienrutiner. Förra året fick 14 000 personer någon form av magsjuka på grund av otillräckliga hygienrutiner vid hantering av mat och vid grillning. Det är då bakterier som till exempel salmonella och campylobacter sprids lätt.*

Därför ska du som lagar maten hålla dig till noga hygienrutiner. Du som ska äta av maten gör klokt i att slå ett getöga på hur maten tillagas. Påpeka om du ser brister. 

Viktiga grundprinciper

- Rengör. Skärbrädor, redskap och uppläggningsfat är en härlig miljö för bakterier. Byt därför mellan råa och tillagade livsmedel, använd olika för grönsaker och övriga livsmedel och rengör allt ofta.

- Tvätta dig. Använd tvål och vatten och/eller engångshandskar som du byter mellan olika livsmedel. Se upp med ditt val av engångshandske! Inte alla engångshandskar passar för vilka livsmedel som helst. Vinylhandskar ska inte användas tillsammans med feta livsmedel då de kan släppa ifrån sig hälsofarliga kemikalier. Använd nitrilhandskar istället som har symbolen av glas och gaffel på förpackningen.

- Desinficera. Upprätta noga rutiner för att rengöra och desinficera ytorna du arbetar på. För smidig och effektiv desinfektion dagligen - använd KBM Disinfection by LifeClean. Den eliminerar med full effekt bakterier som salmonella och campylobacter. Dessutom är den snäll mot miljön då den är huvudsakligen baserad på vatten.

Fakta

Sommaren är högsäsong för magsjuka, Folkhälsomyndigheten, www.folkhalsomyndigheten.se, 20 juni 2018

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Relaterade event

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.