Blogginlägg -
Säkra tips för att lyckas med matlagning utomhus i sommar
Tillagning av mat utomhus under sommaren är trevligt och lockar många till uteserveringar och matserveringar på festivaler. Men tillagningen ställer krav. Vi ger några enkla tips för hur du lyckas med den.
Mycket bottnar i ett och samma grundtips - hygienrutiner. Förra året fick 14 000 personer någon form av magsjuka på grund av otillräckliga hygienrutiner vid hantering av mat och vid grillning. Det är då bakterier som till exempel salmonella och campylobacter sprids lätt.*
Därför ska du som lagar maten hålla dig till noga hygienrutiner. Du som ska äta av maten gör klokt i att slå ett getöga på hur maten tillagas. Påpeka om du ser brister.
Viktiga grundprinciper
- Rengör. Skärbrädor, redskap och uppläggningsfat är en härlig miljö för bakterier. Byt därför mellan råa och tillagade livsmedel, använd olika för grönsaker och övriga livsmedel och rengör allt ofta.
- Tvätta dig. Använd tvål och vatten och/eller engångshandskar som du byter mellan olika livsmedel. Se upp med ditt val av engångshandske! Inte alla engångshandskar passar för vilka livsmedel som helst. Vinylhandskar ska inte användas tillsammans med feta livsmedel då de kan släppa ifrån sig hälsofarliga kemikalier. Använd nitrilhandskar istället som har symbolen av glas och gaffel på förpackningen.
- Desinficera. Upprätta noga rutiner för att rengöra och desinficera ytorna du arbetar på. För smidig och effektiv desinfektion dagligen - använd KBM Disinfection by LifeClean. Den eliminerar med full effekt bakterier som salmonella och campylobacter. Dessutom är den snäll mot miljön då den är huvudsakligen baserad på vatten.
Fakta
* Sommaren är högsäsong för magsjuka, Folkhälsomyndigheten, www.folkhalsomyndigheten.se, 20 juni 2018