Blogginlägg -
Glas- och gaffelsymbolen räcker inte hela vägen
Symbolen med ett glas och en gaffel på olika produkter och material tas ibland för givet. Det kan ställa till med konsekvenser.
Glas- och gaffelsymbolen säger att en produkt kan användas för kontakt med livsmedel. Men detta gäller bara under vissa förutsättningar:
- Ingen ytterligare information finns om produkten.
- Det råder normala förhållanden där produkten används.
För att förstå rent konkret vad det där egentligen betyder kan vi ta ett klassiskt exempel - engångshandskar. Alla engångshandskar funkar inte med all typ av mat.
Tyvärr är det inte många som tänker på eller ens vet detta vilket kan innebära en fara för hälsan.
SE UPP MED FETA LIVSMEDEL
Materialet engångshandsken är gjord av och typen av livsmedel det "möter" är viktigt i det här sammanhanget.
Ofta nämns två material som handsken kan vara gjord av:
- Nitril - slitstarkt, elastiskt och konstgjort gummimaterial. Motståndskraftigt mot bland annat oljor och fetter.
- Vinyl - slitstarkt plastmaterial som ger bra grepp och behåller sin mjukhet i kyla. Kan innehålla mjukgörare; ftalater som är hälsoskadliga.
Vid kontakt med feta livsmedel kan dessa ftalater vandra över; migrera till livsmedlet vilket inte är bra för den som sedan äter livsmedlet.
Därför ska du använda engångshandskar av nitril när du exempelvis filear feta fiskar som lax och makrill, om du gör sushi med lax eller när du rullar köttbullar av köttfärs. Exempel på sådana handskar hittar du från Worksafe, KBM och Ansell.
Så gör dig själv och dina gäster en tjänst: kolla alltid en extra gång efter glas- och gaffelsymbolen på förpackningen och vilket material engångshandsken är gjord av.
FAKTA
Material i kontakt med livsmedel, www.livsmedelsverket.se