Följ Procurator

Arbetsplatser inom bygg och anläggning ska inspekteras

Nyhet   •   Mar 21, 2018 10:57 CET

Om du exponeras för asbest och kvartsdamm är din hälsa i fara och därför är skyddsåtgärder och skyddsutrustning av stor vikt. Arbetsmiljöverket genomför nu inspektioner av arbetsplatser inom bygg och anläggning för att sätta fokus på riskerna.

Från och med mars i år ska Arbetsmiljöverket utföra inspektioner av ca 1850 arbetsplatser inom bygg och anläggning runtom i hela landet. Syftet är bland annat att uppmärksamma det hållbara arbetslivet och peka på riskerna med exponering för asbest och kvartsdamm (som också kallas stendamm). 

Skyddet som krävs

Asbest förekommer oftast inom bygg. Kvartsdamm finns i miljöer där du arbetar med sten eller betong. Båda ämnena leder till allvarliga arbetssjukdomar som kan vara dödliga som exempelvis lungcancer eller stendammslunga. 

Den personliga skyddsutrustningen måste därför vara högt prioriterad av arbetsgivare i de aktuella arbetsmiljöerna. För skydd av andningsorganen krävs rätt typ av skydd. Arbetsgivaren ska göra en riskbedömning för att välja det andningsskydd som behövs. Det säger Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2015:2.

Vi har sammanställt några av punkterna från denna föreskrift och gör det lätt att välja inte bara andningsskydd utan även ytterligare personlig skyddsutrustning: så väljer du andningsskydd och personlig skyddsutrusning

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.