Gå direkt till innehåll
Klätterhjälm eller skyddshjälm? Riskerna i miljön spelar roll för valet

Blogginlägg -

Klätterhjälm eller skyddshjälm? Riskerna i miljön spelar roll för valet

Hjälmar designade som klätterhjälmar blir allt mer populära i många yrken. Men det gäller att göra en grundlig risk- och behovsanalys innan du väljer hjälm. Vi reder ut vad du ska tänka på.

Martin Lindén jobbar som Category Manager, personlig skyddsutrustning och är expert på skyddshjälmar. Han berättar vad som gäller och ger råd. 

- Riskerna du utsätts för under arbetet avgör vilken europeisk standard, alltså EN-norm du ska följa i ditt val av hjälm. Klätterhjälmsstandarden EN 12492 är utvecklad specifikt för arbetsmiljöer med till exempel bergsklättring. För arbete på hög höjd rekommenderar vi i princip alltid en skyddshjälm certifierad enligt standard EN 397.

Varför just den standarden?

- Bland annat handlar det om att klätterhjälmarna med standard EN 12492 har en hakrem som kräver mycket stor kraft för att lösa ut. Det gör att de inte alltid lämpar sig för övriga andra miljöer som inom industri- och bygg. Därför är hjälmar med standard EN 397 vår rekommendation.

Men borde inte en hjälm alltid sitta kvar vid ett fall?

- Du måste se till vilka unika risker du utsätts för i den aktuella miljön. Vid bergsklättring finns det risk för fallande stenar vid ett eventuellt fall. Då ska du skydda dig med en klätterhjälm certifierad enligt EN 12492. Hakbandet på den här typen utlöser först vid ett minimumtryck av 50 kg.

- Skyddshjälmar med standard EN 397 å andra sidan har hakband utformade för att utlösas vid ett lägre tryck. Det är för att hakbandet och din hjälm inte ska riskera att du fastnar vid ett fall från hög höjd vilket kan innebära allvarliga skador eller i värsta fall strypning. 

Ytterligare att tänka på i samband med ditt val av hjälmen är att somliga byggföretag ställer krav på att skyddshjälmen måste ha tre eller fyra fästpunkter på hakbandet. Om du bär hörselkåpor utöver en hjälm kan kåporna hamna utanpå fästpunkterna på hakbandet. Det gör att ljud kan "läcka in" med riskföljden att det blir skador på hörseln. 

- I de här fallen är ett 3-punkts hakband att föredra eftersom det minimerar risken för att hörselkåpan ligger utanpå hakbandet, säger Martin Lindén.

Hakband på hjälmar certifierade enligt EN 397 ger ofta valmöjlighet (beroende på tillverkare) mellan 2-, 3- eller 4-punkts hakband som utlöses vid mellan 15-25 kg tryck.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Relaterade event

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och KBM. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.