Gå direkt till innehåll
Rapport om fallolyckor på jobbet visar riskgrupper

Nyhet -

Rapport om fallolyckor på jobbet visar riskgrupper

Fallolyckor är den vanligaste typen av olyckor på arbetet - 11 000 sker varje år. Risken är störst bland äldre arbetstagare och inom bland annat vård, lokalvård samt bygg och anläggning.

Uppgifterna kommer från en rapport från AFA Försäkring som sammanställt skadestatistik från sin databas. Med rapporten vill AFA Försäkring sprida information och medverka till förebyggande arbete för att minska riskerna för fallolyckor.

Olycksdrabbade yrkesgrupper

De mest vanliga fallolyckorna är fall i samma nivå, fall från höjd samt fall i trappa. Yrkesgrupperna där det sker mest är bland annat inom bygg, betongarbete och anläggning samt industriarbete. Det är också vanligt inom vårdsektorn, barnomsorg, lokalvård, fönsterputs och fastighetsskötsel. 

Ålder och kön spelar roll

Statistiken visar att fallolyckorna är mindre vanligt bland yngre arbetare än äldre. Åldersgruppen 56-64 år har högst olycksstatistik. I den gruppen tar det också ofta längst tid att återhämta sig vilket innebär en hög kostnad för samhälle, individ och arbetsgivare.

Det finns även skillnad ifråga om kön gällande de olika olyckstyperna. Vid fall i samma nivå är det flest kvinnor som drabbas medan männen sticker ut i fall från höjd. 

Skillnaden beror på att fall från samma nivå oftast sker bland exempelvis undersköterskor, fritidspedagoger och lokalvårdare där kvinnor är mer representerade. Fall från höjd sker oftast från byggnadsställningar och stegar i mansdominerade yrken som byggnadsarbetare, målare och industriarbetare.

Hur förebygger vi olyckorna?

Riskanalyser av arbetsplatsen såväl inomhus och utomhus är grundläggande. Till exempel sker 60% av fallolyckorna i samma nivå utomhus under november till februari vilket beror på halka. Därför är snö- och halkbekämpning viktigt där medarbetare rör sig. 

Entréer vintertid och regniga perioder ska hållas halkfria och så torra som möjligt. Förslagsvis med ett system av olika mattor:

  • En eller två skrapmattor innanför eller direkt utanför entrén är bra för att skrapa av smutsen. Vätan samlas sedan upp med en kombimatta följt av en avslutande högabsorberande torkmatta.

Vilka skor som används inom arbetet är lika viktigt anser vi:

Ifråga om fall från höjd är utbildningar självklara för många arbetsplatser men fler behöver dem.

Läs mer om rapporten från AFA Försäkring: Fallolyckor på arbetet

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Relaterade event

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och KBM. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.