Nyhet -
Nya regler för andningsskydd fr.o.m 1/1 2025
Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning (AFS 2023:11), träder i kraft 1 januari 2025.
Arbetsgivare ska se till att andningsskydd är individuellt utprovade. Om man använder tätsittande (FFP, halv- och helmask) andningsskydd på arbetsplatsen ska tätheten provas genom en så kallad tillpassningsprovning minst vartannat år eller om den anställde byter till ett annat andninsskydd. Det är innebörden av regler som träder i kraft den 1 januari 2025.
Den nya regelns utformning
Det handlar om ett par preciseringar av nuvarande regler om användning av personlig skyddsutrustning. Reglerna för andningsskydd preciseras för att vara säker på att andningsskyddet faktiskt skyddar så som det ska göra.
Redan i dag ska arbetsgivaren se till att en arbetstagares personliga skyddsutrustning är ändamålsenlig för de risker som den ska skydda mot och att den passar användaren efter nödvändiga justeringar.
Den ena preciseringen av reglerna är att arbetsgivare ska se till att andningsskydd är individuellt utprovade. Det innebär att varje andningsskydd ska vara särskilt utprovat för den som ska använda skyddet. Ett sådant krav finns redan i nuvarande regler om kemiska arbetsmiljörisker, kvarts och stendamm i arbetsmiljön samt i reglerna om asbest.
Den andra preciseringen gäller andningsskydd som ska sluta tätt mot ansiktet, så kallade tätsittande andningsskydd. Om man använder ett tätsittande andningsskydd, ska arbetsgivaren se till att tätheten provas individuellt. Det ska göras genom en så kallad tillpassningsprovning med en lämplig kvantitativ eller kvalitativ metod (minst vartannat år).
Det finns två varianter på den kvantitativa metoden. Den ena går ut på att mäta antalet partiklar innanför respektive utanför andningsskyddet. Den andra går ut på att mäta lufttrycket i andningsskyddet.
Den kvalitativa metoden innebär att användaren har på sig sitt andningsskydd under en huva som täcker huvud, hals och axlar. Därefter sprutar man in ett smak- eller doftämne in i huvan. Om användaren kan känna smaken eller doften av ämnet, så sluter andningsskyddet inte tätt.
Alla arbetsgivare för verksamheter där man använder andningsskydd berörs. Det handlar om ca 52 000 företag, enligt Arbetsmiljöverkets konsekvensutredning från 2020.
Om en medarbetare inte klarar testet
Om en medarbetare inte klarar att få till ett tätt sittande FFP, halv- eller helmask oavsett anledning måste företaget hitta en annan lösning för personen. Det kan vara t ex skäggstubb eller skägg, om personen ska använda ett tättsittande andningsskydd måste personen vara renrakad varje arbetsdag, inga undantag. Alternativet till att raka sig är fläkt- eller tryckluftsmatat andningsskydd som tätar genom att förse bäraren huvuddel med mer luft än personen förbrukar och där igenom tätar med överskottsluften.