Gå direkt till innehåll
10 ton mindre förbrukning av plast och mindre CO2-utsläpp

Nyhet -

10 ton mindre förbrukning av plast och mindre CO2-utsläpp

Procurator jobbar kontinuerligt med att ta ansvar för att göra förbättringar med hänsyn till miljön. Arbetet sker på flera nivåer i organisationen och nu har vi tagit ett steg kring det plastemballage vi använder runt våra lastpallar.

Sedan en tid tillbaka har vi minskat ned plastförbrukningen avsevärt på lagret i Jönköping. Detta tack vare ett gott samarbete mellan olika avdelningar och vår samarbetspartner Trioworld.*

Våra lastpallar emballeras omsorgsfullt med sträckfilm för hållfasthet och skydd. Genom att byta ut den tidigare sträckfilmen av plast runt lastpallarna har vi fått goda effekter för miljön samt för lagerpersonalen.

- Vi har god insyn i vilka möjligheter det finns gällande emballagesidan och miljöpåverkan med tanke på vår sortimentsbredd. Vi såg därför att vi kunde göra något riktigt positivt på vårt lager och bjöd in vår samarbetspartner Trioworld att delta i tester med vår lageravdelning i Jönköping, säger Andreas Ohlsson, Product Manager på Procurator.

Testet genomfördes med bland annat vägning av de båda typerna av sträckfilmerna efter användning. Jämförelser gjordes också av hur mycket film det fanns per rulle, åtgång och antalet pall som förbrukas per år.

Resultatet blev slående. Hela 10 ton mindre plast förbrukas nu. Allt tack vare ett byte till en sträckfilm som faktiskt är tunnare men också starkare. Att den nya sträckfilmen kan vara starkare bygger på att den är tillverkad enligt en så kallad COEX flerskiktsteknik som gör den tåligare trots att den blir tunnare.

Förutom den goda effekten av mindre plastförbrukning, har vi även fått en förbättrad vidhäftning runt pallen samt färre rullbyten av sträckfilmen. Det medverkar till färre avbrott för personalen och ett effektivare flöde.

Jonas Larsson, Quality & Environmental Manager på Procurator tillägger att det finns fler goda effekter:

- Som en spinoff av detta arbete, minskar vi dessutom även på våra transporter med 10 ton och det i sin tur gör att vårt CO2-utsläpp blir mindre så detta är ytterst positivt.

Se film som visar hur arbetet med lastpallarna går till:

Fotnot

Trioworld skapar förpackningslösningar av polyetenfilm. Tillsammans med kunder tänjer de på gränserna för vad som är möjligt och leder utvecklingsarbetet inom cirkulär plast.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Magnus Björnström

Magnus Björnström

VD

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och KBM. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.