Gå direkt till innehåll
Vad gör du om kollegan skadas eller blir akut sjuk?

Blogginlägg -

Vad gör du om kollegan skadas eller blir akut sjuk?

Har du koll på var er första hjälpen-utrustning finns på jobbet? Vet du var hjärtstartaren finns? Kan du hjärt- och lungräddning (HLR)?

De här frågorna är livsviktiga. Men frågan är om alla kan besvara dem.

Arbetsmiljöverket har fastställt föreskrifter som säger att arbetsplatser som omfattas av arbetsmiljölagen ska ha beredskap och rutiner för exempelvis första hjälpen. Har ni det?

Förbered er

På alla arbetsplatser finns det olika typer av risker. Även om ditt jobb innebär att du ska bära någon form av personlig skyddsutrustning kan ändå en olycka ske. För att vara på säkra sidan är det bra att vara förberedd på det värsta. 

Här har vi sammanställt några tips som är värda att följa upp:

  • Se över vilka eventuella olyckor som kan ske hos er. Bedöm vilken beredskap som olycksfallen kan kräva. Eventuellt behöver ni sätta ihop en plan för hur arbetet vid olyckan ska fördelas och vem som då blir ansvarig för att ta kontakt med räddningstjänst, ambulans etc.
  • Se till att ni har en första hjälpen-utrustning och välj en som passar er verksamhet. Det finns till exempel första hjälpen-skåp för yrken med hög risk för brännskador.
  • Plötsligt hjärtstopp är en av de vanligaste dödsorsakerna i världen. Insatstiden är direkt avgörande för överlevnadsmöjligheten. Se till att ni har en hjärtstartare och utbilda er i första hjälpen.
  • Utse någon som har ansvar för att all första hjälpen-utrustning och hjärtstartare kontrolleras med jämna mellanrum så att allt fungerar och är komplett.


Skaffa utbildning i HLR

Hjärt- och lungräddning (HLR) är avgörande kunskap i akuta lägen. Därför utbildar vi i HLR. Kursen kan genomföras av alla som arbetar där det rör sig mycket människor som exempelvis inom industri, kontor och butik. På kursen lär vi även ut hur du hanterar en hjärtstartare så att du känner dig trygg med den.

Ta reda på mer om kursen och anmäla dig och/eller kollegorna nu: Utbildning i Hjärt- och lungräddning

Var rädd om dig och din kollega!

För mer information, kika på Arbetsmiljöverkets Första hjälpen och krisstöd (AFS 1999:7), föreskrifter

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Magnus Björnström

Magnus Björnström

Presskontakt VD
Kristina Lantz

Kristina Lantz

Presskontakt Kommunikation & Press

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.