Gå direkt till innehåll
Toaletten är bättre än tangentbordet

Blogginlägg -

Toaletten är bättre än tangentbordet

Hur ofta rengör du ditt tangentbord på jobbet eller hemma? Sätt upp en rutin för det. Annars kan det finnas fler bakterier där än på en toalett.

På en arbetsplats finns det oftast städpersonal som dammar och/eller torkar av tangentborden med exempelvis en fuktig städduk. Vissa miljöer har höga krav på hygienen och städningen är då mer noggrann. Men oavsett städrutinerna behöver tangentbordet en rejäl rengöring oftare än du tror.  

VARFÖR BRY SIG?

Anledningen till att tangentbordet behöver städas oftare är bakterier. Exempelvis kan det finnas E.coli och stafylokocker. På ren svenska betyder det att om du får i dig de bakterierna får du magsjuka eller någon typ av inflammation. Det visar undersökningar som även pekar på att toaletten hade färre bakterier i jämförelse.*

Förkylningssäsongerna på jobb och skolor gör såklart att tangentbord får fler objudna bakterier. Något som förvärrar läget är att många äter något över tangentbordet. När smulor ramlar ner bland tangenterna bidrar de till en gynnsam miljö för bakterierna. 

Sjukt obehagligt, eller hur?

RENGÖR TANGENTBORDET SÅ HÄR

1. Vänd upp och ned och skaka på ditt tangentbord för att få ut lösa partiklar. Använd eventuellt tryckluft på sprayburk för att blåsa bort sådant som inte ramlat ut.

2. Dra den klistriga sidan av en notislapp eller post-it mellan raderna på tangentbordet.

3. För att fånga upp bakterierna - torka tangenterna med en torr eller lätt fuktad microfiberduk. Helst med ultrafina fibrer som exempelvis KBM M-line Microduk eller Vileda MicroClean. Microfiber är smart på det viset att det har en unik uppbyggnad som samlar in bakterierna istället för att fösa dem framför sig. Du kan också använda våtservetter. Torka torrt efteråt.

FAKTA

* "We let a professional germ buster sweep our office for pathogens", news.com.au, 30 mars 2016

"Keyboards 'dirtier than a toilet'", BBC News, http://news.bbc.co.uk, 1 maj 2008.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och KBM. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.