Gå direkt till innehåll
Ergonomen Sara Lindberg låter kursdeltagare göra övningar som sträcker på och mjukar upp kroppen.
Ergonomen Sara Lindberg låter kursdeltagare göra övningar som sträcker på och mjukar upp kroppen.

Blogginlägg -

Tips på hur du kan jobba som bäst

Har du ett arbete som innebär att du rör på dig mycket? Grattis! Det är en klar fördel. Om du vet hur du ska göra vill säga...

- Vår kropp är till för att användas. Den är byggd för det och det är farligare att ha ett stillasittande arbete jämfört med ett arbete där du rör på dig. Jobbar du som lokalvårdare har du därför en klar fördel med ditt jobb. Men, bara om du rör dig på rätt sätt.

Det budskapet fick en grupp lokalvårdare av ergonomen Sara Lindberg från Friska Arbetsplatser, vid en utbildning i hur man städar på hög höjd som vi erbjuder. 

Utbildningar är en av våra grundstenar och innehållet anpassas till kundens behov. För yrkesgrupper som arbetar med lokalvård handlar utbildningarna om såväl städredskap och städkemikalier som rätt arbetsmetod. Alla delar är lika viktiga och går hand i hand. 

VARFÖR BEHÖVS UTBILDNINGARNA?

Oavsett typ av arbete behöver du veta hur du kan minimera riskerna för eventuella skador i jobbet.

- I våra utbildningar för lokalvårdare betonar vi inte bara hur du kan använda dina redskap utan även hur du använder din kropp. För oavsett hur bra städredskapet är, så gör det ingen nytta om du inte vet hur du ska använda det i samarbete med kroppen, säger Eva-Marie Nilsson, produktchef städ.

Hon och Mats Eklund, Key Account Manager skräddarsyr våra utbildningar för lokalvårdare. De har båda mångårig erfarenhet och bred expertis som de delar med sig av. Fler experter bjuds också in efter önskemål och behov.

- När vi pratar med kunder frågar vi alltid vad för slags arbetsmiljö de har och hur de jobbar. Det är lätt hänt att man bara jobbar på och inte tänker på hur arbetsmoment kan effektiviseras och förbättras. Därför erbjuder vi utbildningar som ger både aha-upplevelser som möjligheter till friskare arbetsplatser, säger Mats.

VAD FÅR DU LÄRA DIG?

Utbildningen som handlar om städning på hög höjd varvar teori med praktiska tillfällen. I samarbete med vår inbjudna ergonom får alla en genomgång i hur vi bäst arbetar med kroppen. 

- Till exempel pratar vi om hur axlarnas och armarnas rörlighet ofta överanvänds när du städar av tak eller ventilationstrummor. Vi visar hur du istället ska ha armarna så nära kroppen som möjligt i en vilande position, säger Sara. 

Du får med dig tips på uppmjukande kroppsövningar som är perfekta att göra under mikropauser i arbetet. De kan du göra antingen på egen hand eller tillsammans med kollegor. Redskap finns också på plats för dig att testa. Till exempel teleskopskaft från Vikan som kan förlängas med upp till fyra meter vilket underlättar vid svåråtkomliga platser. 

Eva- Marie och Sara avslutar med att säga:

- Det viktiga att ta med sig efter våra utbildningar, är att du ska må bra på jobbet och att du värnar inte bara om dig själv utan även hela din arbetsplats. För det är allas ansvar att se till att alla har en bra ergonomi

Kika på våra utbildningar för lokalvårdare på www.procurator.se och hör av dig för att boka oss via e-post till academy@procurator.se eller via telefon på 010-60 40 079.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.