Gå direkt till innehåll
Arbetsskor hos Procurator
Arbetsskor hos Procurator

Blogginlägg -

Så väljer du arbetsskor efter bransch

När du ska välja arbetsskor är det viktigt att utgå från kvalitet och välja skor som passar dina fötter och förutsättningar. Det är också en god idé att ta i beaktning vilken bransch du arbetar i eftersom olika arbetsmiljöer medför olika typer av utmaningar.

Bygg, industri och logistik

Eftersom arbete inom dessa branscher ofta innebär långa dagar ofta på hårda underlag och fysiskt arbete är skor med bra stöd och dämpning viktigt för att avlasta kroppen. Med det sagt finns specifika bestämmelser och krav på skyddsskor beroende på vilka arbetsuppgifter du har. Skyddsskor är uppdelad i klasserna (enl den nya uppdaterade standarden EN ISO 20345:2022) SB – S7 och det är viktigt att du vet vad som gäller på din arbetsplats.

Vid arbete utomhus på vintern är det viktigt att välja en vinterkänga med bra halkdämpande egenskaper på snö och is samt komplettera med ett löst halkskydd.

Vård och omsorg

Inom vården tillbringar du ofta dagarna på fötter och därför är det fördelaktigt med skor med avlastande och dämpande egenskaper. Om risken för spill inte är stor kan det även vara en idé att ha luftiga skor, exempelvis med öppna delar, för att maximera komforten. Inom hemtjänsten är det viktigt med en bekväm sko som är lätt att ta på och av. Under vintern kan bör du satsa på en sko med halksäker sula samt komplettera med ett löst halkskydd.

Kök och restaurang

Oavsett om det är krav eller inte på att använda skydds- eller yrkesskor i köksmiljöer är det fördelaktigt att använda skor med bra grepp eftersom det ofta kan förekomma vatten, olja eller annat spill på golven. En skyddande ovansida är bra med tanke på risken för exempelvis varmt spill och tappade redskap. Utöver skyddande egenskaper är det alltid en bra idé att även här fokusera på komfort och tänka på stöd och dampning. I vissa fall behöver du även ESD-godkända skor, vilket innebär att de på ett säkert sätt avleder statisk elektricitet från bäraren.

Kom även ihåg att byta inläggssulor med jämna mellanrum och lyft ur den mellan arbetspassen för en bättre skohygien.

Relaterade länkar

Ämnen

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.