Gå direkt till innehåll
Aptitretare är inte bara mat - allt runtomkring är minst lika viktigt.
Aptitretare är inte bara mat - allt runtomkring är minst lika viktigt.

Blogginlägg -

Retas mer vid matbordet!

När vi äter på restaurang värdesätter vi inte bara hur maten presenteras och smakar. Inredning, dukning och service är minst lika viktiga. För vi vill bli både mätta som belåtna på en restaurang. Det borde vara regel även i matsalar.

I skolor, på arbetsplatser och äldreboenden ser matsalarna såklart annorlunda ut än på en restaurang. Många besökare passerar inom loppet av bara någon timme eller två och prioriteringen ligger ofta främst på att det ska finnas ren disk, mat och dryck i tid till alla.  

Allt det här är såklart viktigt. Men aptiten retas sällan i en sådan miljö. Vi äter ju med ögat som det heter och aptitretare borde prioriteras mer tycker vi. 

Nu menar vi inte att man måste köra med samma koncept som på en restaurang med allt vad det innebär. Det räcker faktiskt väl med bara några få medel. Till exempel uttalar sig den erkända kocken Leif Mannerström om hur en ren duk och blomma på ett bord gör mycket för välbefinnandet på äldreboenden.*

Det är just de här enkla medlen vi talar om. En färgglad vepa, ljusslingor eller led-ljus i ljushållare och servetter ökar trivseln och aptiten. Snyggt vikta servetter förhöjer dessutom intrycket ännu mer. 

Självklart förstår vi att det kan vara en utmaning att hinna vika servetter till alla i en större matsal. Då är det rimligare med  snygga servetthållare med färgglada servetter i från Tork eller mönstrade säsongsbetonade servetter från Duni.

Fast vi vill ändå tipsa om hur lätt det är att vika servetter snyggt. Lär dig på mindre än en minut med instruktionsvideos från Duni: servettvikningar. På 36 sekunder har du lärt dig den här till exempel: 

"Leif Mannerström: Ge riksdagen samma mat som på äldreboendena", www.gp.se, september 2013

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Relaterade nyheter