Gå direkt till innehåll
En ventil på din filtermask har betydelse för dig men även de omkring dig.
En ventil på din filtermask har betydelse för dig men även de omkring dig.

Blogginlägg -

Med eller utan ventil på andningsskydd FFP-filtermask - vad är skillnaden?

I miljöer med risk för luftburen smitta, damm eller andra partiklar är andningsskydd av typen filtermask - FFP-masker ett av många alternativ. Filtermaskerna finns med samt utan ventil. Ventilen är avgörande för dig själv och kan vara det även för andra. 

Såväl filtermask med ventil som utan ventil kan skydda bäraren mot virus och partiklar i inandningsluften. Båda tillhör det som kallas för personlig skyddsutrustning (PPE) och finns i tre olika skyddsklasser - FFP1, FFP2 och FFP3. Den sistnämnda klassen har högst skyddsklassning. 

Utöver dessa likheter utgör ventilen en särskiljande faktor med betydelse för dig själv samt de i din omgivning.

Viktiga skillnader mellan filtermask med och utan ventil 

Skillnad 1:

Filtermask med ventil - en utandningsventil, gör att det blir mindre luftmotstånd och lite lättare att andas. Det kan vara en fördel om du arbetar i miljöer med tungt kroppsarbete som inom exempelvis bygg, hantverk eller hälso- och sjukvård.

Skillnad 2:

En filtermask med utandningsventil skyddar dig mot virus och partiklar när du andas in. Men det du själv andas ut blir inte filtrerat

Att utandningsluften inte filtreras i en filtermask med ventil är därför viktigt om det finns eventuell risk för smittspridning. Är du osäker på om du själv bär på någon form av smitta och du ska vistas bland andra, är en filtermask utan ventil av minst klassen FFP2 det säkraste alternativet. 

(Du kan också bära munskydd för att skydda andra om du bär på smitta, men detta skydd ska inte förväxlas med andningsskydd. Ett munskydd skyddar inte dig själv mot virus eller andra partiklar i inandningsluften.)

Tänk på: skägg eller skäggväxt orsakar inläckage när du bär en filtermask. Det vill säga filtermasken sluter inte tätt och ger dig inte det skydd du behöver.

Lär dig mer om hur du väljer andningsskydd och vad de skyddar mot: Fakta om andningsskydd >>

Se vårt sortiment av filtermasker med samt utan ventil >>

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Relaterade nyheter

Vi förenklar din arbetsdag med produkter, kunskap och innovativa lösningar.

Procurator förser kunder i Sverige med kläder, personlig skyddsutrustning, städprodukter, hygienartiklar och restaurangartiklar genom ett brett sortiment av produkter från ledande varumärken. Med kunskap, utbildning och innovativa lösningar förenklar vi vardagen för kunder inom industri, bygg och transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. OptiGroup är en ledande europeisk business-to-business distributör av produkter som är centrala för den löpande affärsverksamheten inom Facility, Safety & Foodservice, Packaging och Paper & Business Supplies. Bolagen inom OptiGroup specialiserar sig på att förse sina kunder med produkter och tjänster som förbättrar effektiviteten och bidrar till en mer framgångsrik verksamhet. OptiGroup-koncernen med en nettoomsättning på 1,6 miljard EUR under 2018 och 2 200 anställda, ger support till över 110 000 kunder i 19 europeiska länder. Besök www.optigroup.com