Gå direkt till innehåll
En ventil på din filtermask har betydelse för dig men även de omkring dig.
En ventil på din filtermask har betydelse för dig men även de omkring dig.

Blogginlägg -

Med eller utan ventil på andningsskydd FFP-filtermask - vad är skillnaden?

I miljöer med risk för luftburen smitta, damm eller andra partiklar är andningsskydd av typen filtermask - FFP-masker ett av många alternativ. Filtermaskerna finns med samt utan ventil. Ventilen är avgörande för dig själv och kan vara det även för andra. 

Såväl filtermask med ventil som utan ventil kan skydda bäraren mot virus och partiklar i inandningsluften. Båda tillhör det som kallas för personlig skyddsutrustning (PPE) och finns i tre olika skyddsklasser - FFP1, FFP2 och FFP3. Den sistnämnda klassen har högst skyddsklassning. 

Utöver dessa likheter utgör ventilen en särskiljande faktor med betydelse för dig själv samt de i din omgivning.

Viktiga skillnader mellan filtermask med och utan ventil 

Skillnad 1:

Filtermask med ventil - en utandningsventil, gör att det blir mindre luftmotstånd och lite lättare att andas. Det kan vara en fördel om du arbetar i miljöer med tungt kroppsarbete som inom exempelvis bygg, hantverk eller hälso- och sjukvård.

Skillnad 2:

En filtermask med utandningsventil skyddar dig mot virus och partiklar när du andas in. Men det du själv andas ut blir inte filtrerat

Att utandningsluften inte filtreras i en filtermask med ventil är därför viktigt om det finns eventuell risk för smittspridning. Är du osäker på om du själv bär på någon form av smitta och du ska vistas bland andra, är en filtermask utan ventil av minst klassen FFP2 det säkraste alternativet. 

(Du kan också bära munskydd för att skydda andra om du bär på smitta, men detta skydd ska inte förväxlas med andningsskydd. Ett munskydd skyddar inte dig själv mot virus eller andra partiklar i inandningsluften.)

Tänk på: skägg eller skäggväxt orsakar inläckage när du bär en filtermask. Det vill säga filtermasken sluter inte tätt och ger dig inte det skydd du behöver.

Lär dig mer om hur du väljer andningsskydd och vad de skyddar mot: Fakta om andningsskydd >>

Se vårt sortiment av filtermasker med samt utan ventil >>

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och KBM. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.