Gå direkt till innehåll
Filtermasker finns med och utan ventil.
Filtermasker finns med och utan ventil.

Blogginlägg -

Hur länge kan en filtermask - FFP1, FFP2 eller FFP3 användas?

Andningsskydd av typen FFP; filtermask används inom olika yrken. Användningstiden för filtermasker hänger samman med olika faktorer.

Filtermask av typen FFP1, FFP2 eller FFP3 renar luften du andas in via partikelfilter. (FFP betyder Filtering Facepiece). Hur länge du kan använda filtermasken ska finnas uppmärkt av tillverkaren med ett R eller NR. 

  • R betyder att filtermasken är återanvändbar (R = Reusable). Den kan alltså återanvändas under en längre tid. Dock är det viktigt att du är noga med hygienen när du tar av och på den samt att du rengör och förvarar den rätt. Du ska därtill alltid följa tillverkarens rekommendationer även om det står ett R.
  • NR betyder att filtermasken inte går att återanvända (NR = Not Reusable). Den får användas max åtta timmar i arbetslivet.

OBS! För båda varianterna R och NR kan du behöva byta ut filtermasken tidigare, till och med redan innan ett åttatimmars arbetspass har gått för mask märkt med NR. 

Håll även koll på din filtermasks kondition

  • Miljön du använder filtermasken i påverkar användningstiden. Ju mer partiklar som din filtermask fångar, desto mer ökar andningsmotståndet för dig till exempel. Då ska du byta ut filtermasken. Detsamma gäller om luften du vistas i med filtermask är fuktig. Det påverkar också din FFP-masks funktion.
  • Dina rutiner för av- och påtagning av filtermasken påverkar användningstiden. Miljöer som kräver hög hygien, till exempel hälso- och sjukvård gör att du måste följa noga instruktioner för att bibehålla hygienen. I annat fall finns det risk att filtermasken kontamineras.
  • Använd heller aldrig en filtermask efter utgånget datum.

När det gäller FFP1-mask och FFP2-mask finns de med och utan en utandningsventil. Ventilen underlättar och gör andningen mer bekväm för dig. Vid smittrisker ska du dock inte bära filtermask med ventil eftersom din utandningsluft inte renas vilket är en risk för smittspridning om du bär på en smitta själv. 

Våra experter på Procurator kan hjälpa till med ditt val av filtermask från vårt sortiment samt hjälpa dig med dina rutiner för förvaring och hygien kring din filtermask. Tveka inte att hör av dig till oss på info.se@procurator.com samt 0200 811 000. Besök vår hemsida för val av andningsskydd eller våra Procuratorbutiker som också kan hjälpa dig med dina frågor om andningsskydd.

Fotnot

Andningsskydd går under begreppet personlig skyddsutrustning (PPE). Det betyder att det skyddar bäraren. Förväxla därför inte munskydd med andningsskydd. Munskydd är inte PPE och är inte konstruerade för att primärt skydda bäraren. Däremot kan det skydda andra i omgivningen. Munskydd är till för engångsbruk. Mer om skillnader mellan munskydd och andningsskydd 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och KBM. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.